Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

Έρευνα στην Ολλανδία για ισραηλινά προϊόντα που προέρχονται από τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη

Ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών διέταξε επείγουσα έρευνα για τα καλλυντικά της εταιρίας «Ahava», προϊόντα που παράγονται από ισραηλινή εταιρία στο παλαιστινιακό τμήμα της νεκράς θάλασσας και τα οποία ως ισραηλινά προϊόντα δεν πληρώνουν δασμούς. Η οργάνωση «Γκους Σαλόμ»(από δελτίο τύπου της οποίας η εν λόγω πληροφορία) έστειλε επιστολή στο διοικητικό συμβούλιο της «Ahava» με την οποία τονίζει: Διαβάστε το μήνυμα, έξω από τα κατεχόμενα εδάφη.




Η Ολλανδική κυβέρνηση έδωσε εντολή για επείγουσα έρευνα για τα προϊόντα της εταιρίας «Ahava» που κυκλοφορούν στην Ολλανδία και τα οποία κατασκευάζονται στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Σε περίπτωση που η έρευνα δείξει ότι πρόκειται για προϊόντα που κατασκευάζονται σε παλαιστινιακά εδάφη, θα πληρώσουν κανονικά δασμούς.

Το θέμα ανακίνησε το σοσιαλιστικό κόμμα της αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι τα προϊόντα αυτά έρχονται στην Ολλανδία με την σήμανση «κατασκευασμένα στο Ισραήλ» αν και πρόκειται για προϊόντα από τα κατεχόμενα εδάφη τα οποία δεν αναγνωρίζονται ως εδάφη του κράτους του Ισραήλ. Ο Ολλανδός βουλευτής Βαν Μπούμελ που ανακίνησε το θέμα, υποστήριξε ότι η ενέργεια της εταιρίας «Ahava» παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, επειδή χρησιμοποιεί υλικά από την ακτή της νεκράς θάλασσας που ανήκει στους Παλαιστινίους σε αντίθεση με την συνθήκη της Γενεύης που απαγορεύει σε χώρα κατοχής-συμπεριλαμβανομένων των πολιτών και των επιχειρήσεων της να χρησιμοποιούν φυσικούς πόρους από το κατεχόμενο έδαφος. Ο Ολλανδός βουλευτής ζήτησε όχι μόνο να ακυρωθούν οι απαλλαγές από δασμούς στα προϊόντα της «Ahava», αλλά να απαγορεύσει παντελώς την προώθησή τους στην Ολλανδία και ολόκληρη την ΕΕ.

Τα εργαστήρια της «Ahava» βρίσκονται στον εποικισμό «Ματσπέ Σαλόμ» που βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της νεκράς θάλασσας, που αποτελεί τμήμα της δυτικής όχθης την οποία κατέλαβε το Ισραήλ το 1967. Με βάση τις συνθήκες του Όσλο έπρεπε να είχε παραχωρηθεί στην Παλαιστινιακή Αρχή ήδη από την μεταβατική περίοδο 1996-1999. Η πρώτη κυβέρνηση Νετανιάου όμως δεν τήρησε την συμφωνία.

Οι τελωνειακές αρχές του Ισραήλ έδωσαν στους συναδέλφους τους στην Ολλανδία μόνο τον κωδικό της Ματσπέ Σαλόμ και απέφυγαν να αναγράψουν στην λίστα ότι το εργοστάσιο της « Ahava» βρίσκεται σε κατεχόμενο έδαφος.

Η εταιρία «Ahava» επιχείρησε πριν αρκετά χρόνια να εισέλθει στην ευρωπαϊκή αγορά και έχει κάνει μεγάλη διαφημιστική καμπάνια σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Η ολλανδική ενέργεια και κατ’ επέκταση η ευρύτερη ευρωπαϊκή μπορεί να προκαλέσει σημαντική οικονομική ζημιά στην εταιρία.

Οι δραστηριότητες της εταιρίας βρίσκονται στο επίκεντρο τελευταία αυτών που αντιτίθεται στην ισραηλινή πολιτική συνέχισης της κατοχής. Η βρετανική ανθρωπιστική οργάνωση «Oxfam» ακύρωσε συμβόλαιο που είχε υπογράψει με το μοντέλο Κρίστι Ντέϊβις, μετά την υπογραφή από μέρους της συμβολαίου για συμμετοχή σε διαφήμιση της «Ahava».

Η οργάνωση «Γκους Σαλόμ» έστειλε επιστολή στην διοίκηση της «Ahava» στην οποία αναφέρει «ήλθε ο καιρός να διαβάσετε το μήνυμα στον τοίχο και να αρχίσετε να ετοιμάζεστε να εγκαταλείψετε πραγματικά τα κατεχόμενα εδάφη και να επιστρέψετε στα σύνορα του κράτους του Ισραήλ. Η απόφασή σας να αναμειχθείτε σε κατεχόμενο έδαφος και να εκμεταλλευτείτε φυσικούς πόρους που δεν ανήκουν στο κράτος του Ισραήλ σας ζημιώνει και ενδέχεται να σας επιφέρει ακόμη μεγαλύτερο επιχειρηματικό πλήγμα. Αργά ή γρήγορα θα αναγκαστείτε να εγκαταλείψετε το παράνομο τμήμα που κατέχετε και όσο ταχύτερα το πράξετε τόσο το καλύτερο».

Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

Τσόμσκι για Ισραήλ







Οι μεγαλύτεροι εχθροί του Ισραήλ είναι αυτοί που στηρίζουν την πτώση του στην ηθική παρακμή και καταστροφή, δήλωσε σε διάλεξή του στο Δουβλίνο ο γνωστός φιλόσοφος και πολιτικός ακτιβιστής Νόαμ Τσόμσκι
.


Ο Τσόμσκι ανέφερε ότι το Ισραήλ ήταν κάποτε μία πολιτισμένη κοινωνία που έμοιαζε με αυτές των σκανδιναβικών χωρών. Τώρα όμως έχει αλλάξει. Υπάρχει υψηλή ανισότητα όπως και στις ΗΠΑ και το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης έχει καταρρεύσει.
Την δεκαετία του ’70, είπε, το Ισραήλ είχε μία επιλογή μεταξύ του να ζήσει με ασφάλεια εντός των υπαρχόντων συνόρων και της επέκτασης των οικισμών και επέλεξε την επέκταση.
Δεν είναι δυνατόν να συνεχίζεις την στρατιωτική κατοχή και την ίδια στιγμή να διατηρείς στοιχειώδεις ηθικές αξίες. «Οι χειρότεροι εχθροί του Ισραήλ είναι αυτοί που το υποστηρίζουν. Αυτό που στην πράξη υποστηρίζουν ήταν η ηθική κατάπτωση και τελικά καταστροφή», δήλωσε ο Τσόμσκι.
Ο Τσόμσκι που κατάγεται από Εβραίους γονείς της Πενσιλβάνια, δήλωσε ότι κάποτε σκεπτόταν να ζήσει στο Ισραήλ(σ.σ. σε συνέντευξη του παλαιότερα σε ισραηλινή εφημερίδα είχε αναφέρει ότι την δεκαετία του ’50 είχε ζήσει σε ισραηλινό κιμπούτς και ότι όταν ήταν φοιτητής ήταν μέλος της αριστερής σιωνιστικής κίνησης «Χασομέρ Χατσαϊρ» η οποία τασσόταν υπέρ της δημιουργίας διεθνικού κράτους στην Παλαιστίνη).



Πηγές:

http://www.irishtimes.com/newspaper/ireland/2009/1104/1224258026838.html



http://news.infoshop.org/article.php?story=20051115153630441




Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009

Απόπειρα να φιμώσουν τον Πάππε

Κινήσεις της αριστεράς εξανέστησαν από την απόφαση δημοτικών αρχών της Γερμανίας να μην επιτρέψουν σε αντί-σιωνιστή Ισραηλινό ιστορικό να μιλήσει. Ο Πάππε λέει ότι η πολιτική του δημάρχου του Μονάχου θυμίζει αυτήν της ναζιστικής Γερμανίας.

Της Sarah Stricker*

Ο αντισιωνιστής ιστορικός καθηγητής Ιλάν Πάππε, ένας από τους σημαντικότερους «νέους Ιστορικούς», επρόκειτο να μιλήσει το προηγούμενο σαββατοκύριακο στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο του Μονάχου. Επιστολή ωστόσο που έστειλε η «Ισραηλινό-Γερμανική ένωση του Μονάχου», υποστήριξε ότι η διάλεξη του Πάππε θα εξελισσόταν σε « σόου αντί-ισραηλινής προπαγάνδας», αναγκάζοντας τον δήμο του Μονάχου να ξανασκεφτεί την εκδήλωση.
Η δημοτική αρχή δεν επέτρεψε στον Πάππε να χρησιμοποιήσει την αίθουσα, δικαιολογώντας την απόφασή του με το επιχείρημα ότι θα γινόντουσαν επεισόδια στην ευρύτερη περιοχή. Η αστυνομία του Μονάχου επέμεινε ότι δεν υπήρχε κίνδυνος για την ασφάλεια αυτών που θα παρακολουθούσαν την εκδήλωση.
Ο δήμαρχος του Μονάχου αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα παρά τις εκκλήσεις των γερμανικών μέσων ενημέρωσης. Οι συνάδελφοι του Πάππε πήραν μία αίθουσα που δεν ανήκε στις δημοτικές αρχές και η διάλεξη έγινε κανονικά.
«Δεν επιδιώκουμε να επικρίνουμε το Ισραήλ, απλά να διεξάγουμε μία πληροφοριακή επιστημονική συζήτηση», δήλωσε ένας από τους συναδέλφους του.
Ο καθηγητής Πάππε απεύθυνε ανοικτή επιστολή προς τον δήμαρχο λέγοντας ότι «την δεκαετία του ’30 ο πατέρας μου, ένας Γερμανός Εβραίος, αναγκάστηκε να σιωπήσει με αντίστοιχο τρόπο και λυπάμαι που ανακάλυψα την ίδια λογοκρισία το 2009».
Ο Πάππε επεσήμανε στην επιστολή του ότι δεν είχε ποτέ εμπειρία καταπίεσης ή τόσο μεγάλης επιθυμίας να μην εκφράσει την άποψη του σε καμιά άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Είπε ότι «μια χούφτα ανθρώπων» προσπάθησε να τρομοκρατήσει τον δήμαρχο, «άνθρωποι που θεωρούν τον εαυτόν τους ως εκπρόσωπους του εβραϊκού λαού και της καταστροφής που πέρασαν στην Ευρώπη».

«Οι λέξεις δεν σκοτώνουν»

Το αριστερό κόμμα της Γερμανίας, το κόμμα των πρασίνων και η οργάνωση ATTAC, που αντιτίθεται στην παγκοσμιοποίηση υπερασπίστηκαν τον Πάππε και επέκριναν τον δήμαρχο για το ότι ενέδωσε στην εβραϊκή οργάνωση.
Το κόμμα των πρασίνων χαρακτήρισε την κίνηση του δημάρχου «πράξη πολιτικής δειλίας». Το τοπικό παράρτημα του «Die Linke»(το κόμμα της αριστεράς) δήλωσε ότι παρόλο που πρέπει να υπάρχει ευαισθησία στα εβραϊκά συμφέροντα στην Γερμανία, «η προσπάθεια να προστατευτεί το Ισραήλ από την κριτική στερώντας την πληροφόρηση από τον κόσμο είναι αδιανόητο».
Ο Πάππε μίλησε στο Ynet για τα άσχημα συναισθήματα που του προκάλεσε το γεγονός. «Η διάλεξη έγινε σε διαφορετικό μέρος στην Γερμανία και όχι εκεί που αρχικά είχε προγραμματιστεί να γίνει, σε μία αίθουσα που ανήκε στο δημαρχείο. Εξεπλάγην από το γεγονός το ότι ο δήμος που με είχε προσκαλέσει και την επιστολή που έστειλαν κάποιοι και δεν έχω ιδέα αν σε αυτούς υπήρχαν και Ισραηλινοί ή όχι, προκαλώντας την ακύρωση την τελευταία στιγμή», είπε.
Κατά τον καθηγητή, «είναι πολύ παράξενο να ακυρώνεται μία διάλεξη λόγω της ανησυχίας για κριτική κατά του Ισραήλ. Αυτή είναι η αιτία, είναι φανερό σε όλους, αλλά γιατί να ακυρωθεί; Οι λέξεις δεν σκοτώνουν, αλλά ανοίγουν το μυαλό.
«Αν ήθελαν, γιατί δεν έφερναν κάποιον από την πρεσβεία να παρουσιάσει την αντίθεση άποψη και να αντικρούσουν τα επιχειρήματά μου; Κάτι τέτοιο δεν μου συνέβη ούτε στο Ισραήλ, για αυτό το κάνει ακόμη πιο παράξενο».

Δημοσιεύτηκε στο Ynetnews στις 12/11/2009

http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3804084,00.html

Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

Φτωχός ένας στους τέσσερις Ισραηλινούς


Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία για το 2008 υπάρχουν στο Ισραήλ 1.651.300 άτομα που θεωρούνται φτωχοί, από τα οποία τα 783.600 είναι παιδιά. Η Ιερουσαλήμ είναι η πιο φτωχή περιοχή.

Το 23,7% των πολιτών του Ισραήλ ζει στα όρια της φτώχειας, με άλλα λόγια ένας στους τέσσερις Ισραηλινούς. Το ποσοστό των παιδιών που ζουν κάτω από το όριο φτώχειας μειώθηκε από 35,8% το 2006 σε 34,2% το 2007 και 34% το 2008. Το 17,8% των οικογενειών που έχει μέχρι τρία παιδιά ζει κάτω από το όριο φτώχειας. Το ποσοστό αυξάνει σε 57,8% για τις μεγαλύτερες οικογένειες(με τέσσερα παιδιά ή και περισσότερα).

Στο 50% των οικογενειών που ζουν κάτω από το όριο φτώχειας(46,3%), ο επικεφαλής της οικογένειας εργάζεται. Από την άλλη ο αριθμός των οικογενειών που δεν εργάζονται μειώθηκε τα τελευταία χρόνια, αλλά το υψηλό ποσοστό φτώχειας συνεχίζει να αυξάνεται. Το 2006 το 66% των οικογενειών αυτών χαρακτηρίζονταν φτωχοί, το 2007 το ποσοστό αυξήθηκε σε 69,8% και το 2008 το ποσοστό έφθασε στο 71,4%.

Το ποσοστό των φτωχών μεταξύ των αραβικών οικογενειών μειώθηκε από 54% το 2006 σε 51,4% το 2007 και σε 49,4% το 2008. Σημασία έχει πάντως πως το μισό του αραβικού πληθυσμού στο Ισραήλ ζει σε συνθήκες φτώχειας, που γίνονται ακόμη πιο δύσκολες λόγω των άτυπων εθνικών διακρίσεων στις οποίες υπόκεινται.

Την μεγαλύτερη φτώχεια παρουσιάζει η περιοχή της Ιερουσαλήμ, 32,3% των κατοίκων της είναι φτωχοί εκ των οποίων το 55% είναι παιδιά. Στο βόρειο Ισραήλ η φτώχεια ανέρχεται σε 34,2%. Στο Τελ Αβίβ το ποσοστό των φτωχών αυξήθηκε από 12,1% σε 13,7%, ενώ στο νότιο Ισραήλ από 23,2% σε 23,6%.



Πηγή: http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3798960,00.html