Κυριακή 25 Μαΐου 2008

Συμπολεμιστές για την Ειρήνη-Σύλληψη αριστερών ακτιβιστών στο Ισραήλ

Το Σάββατο 24/05, συνελήφθησαν πέντε μέλη της αριστερής οργάνωσης Συμπολεμιστές για την Ειρήνη που προσπάθησαν να σπάσουν τα μπλόκα του ισραηλινού στρατού έξω από την Χεβρώνα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη στην Παλαιστίνη.
Η οργάνωση Συμπολεμιστές για την Ειρήνη δημιουργήθηκε το 2005 από Ισραηλινούς και Παλαιστινίους που έχουν μετάσχει, όπως αναφέρει η ίδια η οργάνωση στο ενημερωτικό της σημείωμα στον κύκλο της βίας. Οι μεν Ισραηλινοί ως στρατιώτες του ισραηλινού στρατού, οι δε Παλαιστίνιοι ως μαχητές που έχουν αγωνιστεί με βίαια μέσα για την απελευθέρωση των Παλαιστινίων. Οι εν λόγω ακτιβιστές αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τη βία και από μαχητές να γίνουν συμπολεμιστές για την ειρήνη, μετέχοντας έκτοτε σε διαδηλώσεις και καμπάνιες κατά της κατοχής.
Από τους συνιδρυτές της πρωτοβουλίας αυτής είναι ο πρώην πιλότος της ισραηλινής αεροπορίας Γιονατάν Σαπίρα, ο οποίος το 2003 μαζί με άλλους 26 πιλότους υπέγραψαν επιστολή-διακήρυξη με την οποία αρνούνται να πάρουν μέρος σε στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των κατεχομένων παλαιστινιακών εδαφών. Ο Σαπίρα «έσπασε» και αποφάσισε να γίνει αρνητής στράτευσης, όταν το 2002 ισραηλινά μαχητικά βομβάρδισαν την Γάζα και σκότωσαν 14 άτομα μεταξύ των οποίων εννέα παιδιά, στη διάρκεια επιχείρηση δολοφονίας του στρατιωτικού ηγέτη της Χαμάς Σαλάχ Σεχάντεκ.
Η επιστολή των πιλότων έκανε αίσθηση στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, καθώς οι πιλότοι θεωρούνται ένα από τα επίλεκτα σώματα του ισραηλινού στρατού.
Ο Σαπίρα σύμφωνα με ρεπορτάζ της ηλεκτρονικής έκδοσης της ισραηλινής εφημερίδας ευρείας κυκλοφορίας «Γεντιότ Αχρονότ»(ynetnews), συνελήφθη και ανακρίθηκε επί οκτώ ώρες.
Ο Μοσέ Πέσαχ, ο Ισραηλινός συντονιστής της οργάνωσης Συμπολεμιστές για την ειρήνη, δήλωσε στο ynet για το περιστατικό:
« Φθάσαμε σε ένα από τα μπλόκα κοντά στο χωριό Σαμόα. Ήμασταν 30 περίπου Ισραηλινοί ακτιβιστές και 100 Παλαιστίνιοι και αρχίσαμε να σηκώνουμε τα εμπόδια χωρίς να χρησιμοποιήσουμε βία. Ελευθερώσαμε τον δρόμο για λίγη ώρα πριν έλθουν ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις, που μας ζήτησαν να εγκαταλείψουμε την περιοχή».
«Το γεγονός ότι Ισραηλινοί που δεν είναι θρήσκοι δεν τους επιτρέπεται να εισέλθουν στις περιοχές στα κατεχόμενα δείχνει ότι εμποδίζονται οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας. Δεν είναι πολιτική που θα έπρεπε να υιοθετεί ένα κράτος το οποίο θέλει να αποκαλείται δημοκρατικό».
Ο Ισραηλινός στρατός εμποδίζει τα τελευταία χρόνια την κυκλοφορία στην Σαμόα τοποθετώντας τεράστιους βράχους και εμπόδια στο δρόμο. «Εξαιτίας αυτού, συνεχίζει ο Πεσάχ, οι κάτοικοι του χωριού αναγκάζονται να διανύσουν πολλά χιλιόμετρα για να έχουν φαρμακευτική περίθαλψη ή να πουλήσουν τα προϊόντα τους. Ακόμη και όταν φεύγουν από το χωριό με αυτοκίνητο, αναγκάζονται να κάνουν τη διαδρομή σε μιάμιση ώρα αντί για 15 λεπτά».
Ο Γιονατάν Σαπίρα τονίζει: «Το γεγονός αυτό δείχνει ότι έχουμε το δικαίωμα να προχωρούμε σε πράξεις μη βίας γα την ειρήνη. Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι οι ενέργειες μας σκοπεύουν να αποτρέψουν τη βία που προκαλεί η συνεχιζόμενη καταπίεση και οι παράνομες οδηγίες που φυλακίζουν τους Παλαιστινίους στα κατεχόμενα». Κατά τον Σαπίρα, μέλος της οργάνωσης από το 2005, «αν υπάρχει κάτι που μας δίνει ελπίδα στην περιοχή είναι η κοινή δράση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων που δεσμεύονται για την συμφιλίωση».

Ακλουθεί το δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας στα αγγλικά, καθώς και συνέντευξη του Ισραηλινού ακτιβιστή μαζί με τον Παλαιστίνιο σύντροφό του, στο αμερικανικό δίκτυο «Democracy Now», τον Ιανουάριο του 2008.

http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3547378,00.html

http://www.democracynow.org/2008/1/22/as_gaza_plunges_into_darkness

Δεν υπάρχουν σχόλια: