Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2008

Ανταπόκριση από Γάζα

Eνδιαφέρουσα ανταπόκριση από την ισραηλινή εφημερίδα «Χαάρετς» για την πρόσφατη αποστολή των δύο πλοίων στην Λωρίδα της Γάζας. Εκτός από τις ενδιαφέρουσες επισημάνσεις του Ισραηλινού καθηγητή-ακτιβιστή Τζεφ Χάλπερ που μετείχε στην αποστολή, ενδιαφέρον έχει το σημείο στο οποίο ο Χάλπερ αναφέρεται στην υποδοχή που τους επεφύλαξαν οι κάτοικοι της Γάζας, μιλώντας μάλιστα ορισμένοι στα εβραϊκά αναπολώντας τις ημέρες που εργαζόντουσαν στο Ισραήλ.
Η επισήμανση αυτή δείχνει ότι οι κάτοικοι της Γάζας δεν διακατέχονται από μίσος απέναντι στους Ισραηλινούς και γενικότερα Εβραίους, αλλά το «μίσος» τους εκπορεύεται από την συνεχιζόμενη κατοχή και αποκλεισμό της Λωρίδας. Ακολουθεί η ανταπόκριση που δημοσιεύτηκε στις 24/08/2008.

Η Χαάρετς μίλησε το προηγούμενο βράδυ με τον Τζεφ Χάλπερ, Ισραηλινό καθηγητή που ήταν ένας από τους ακτιβιστές που κατέπλευσαν στην Γάζα.
« Αποδείξαμε ότι οι απλοί άνθρωποι μπορούν να κάνουν κάτι και να πετύχουν», δήλωσε. « Ακόμη και ο Τόνι Μπλερ δεν μπορεί να έλθει στην Γάζα, αλλά οι απλοί άνθρωποι με σθένος μπορούν. Η υποδοχή ήταν εκπληκτική. Υπήρχαν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι. Οι άνθρωποι ήλθαν με βάρκες και σε σανίδες για να μας υποδεχτούν. Τα παιδιά κολυμπούσαν στην θάλασσα και έκαναν το σημείο της νίκης. Αισθάνομαι σαν τον φρέσκο αέρα που μπαίνει σε φυλακή στην οποία ζουν ενάμιση εκατομμύριο άνθρωποι.
Λέω στον εαυτό μου: Βρισκόμαστε στον σύγχρονο κόσμο, τον 21ο αιώνα και τόσος ενθουσιασμός, γιατί; Για κάτι το οποίο θεωρούμε δεδομένο, το ότι δύο πλοιάρια έφθασαν. Πρόκειται για εθνική αργία εδώ πέρα. Η απομόνωσή τους είναι παντελής», είπε.
Ο Χάλπερ επεσήμανε ότι οι κάτοικοι της Γάζας ανυπομονούσαν να μιλήσουν εβραϊκά μαζί του και να θυμηθούν τα χρόνια που πέρασαν δουλεύοντας στο Ισραήλ. «Η εντύπωσή μας ότι η Γάζα είναι Χαμάς, ότι υπάρχει μόνο μίσος είναι λάθος», δήλωσε, προσθέτοντας ότι ‘έμαθε πως «εμείς είμαστε μεγαλύτερο εμπόδιο για την ειρήνη από ότι οι Παλαιστίνιοι».

Δεν υπάρχουν σχόλια: