Δευτέρα 21 Απριλίου 2008

Εβραίοι διανοούμενοι υπέρ των Παλαιστινίων


Με αφορμή τον εορτασμό αυτές τις ημέρες του εβραϊκού Πάσχα(Πέσαχ), 400 Εβραίοι διανοητές από την Βρετανία, υπέγραψαν έκκληση με την οποία ζητούν τον τερματισμό του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας.

Στο εβραϊκό Πάσχα εορτάζεται η έξοδος(απελευθέρωση) των Εβραίων από την σκλαβιά των Αιγυπτίων Φαραώ. Σύμφωνα με το εβραϊκό έθιμο, οι εβραϊκές οικογένειες μαζεύονται στο τραπέζι την πρώτη ημέρα του Πάσχα, όπου εξιστορείται η έξοδος από την Αίγυπτο. Οι Εβραίοι διανοητές με αφορμή ακριβώς την παράδοση αυτή, δημοσίευσαν πρόσφατα τη σχετική τους έκκληση με πληρωμένη καταχώρηση στην βρετανική εβραϊκή εφημερίδα «Jewish Chronicle» στις 18 Απριλίου.

Το κείμενο υπογράφουν μεταξύ άλλων προσωπικότητες της εβραϊκής διανόησης στην Βρετανία, αλλά και ισραηλινές οργανώσεις που αγωνίζονται κατά της κατοχής. Ακολουθεί μετάφραση του κειμένου στα ελληνικά:

Τις βραδιές του Σέντερ(παραδοσιακό πασχαλινό τραπέζι), καθόμαστε και διηγούμαστε την ιστορία ξανά και ξανά για το πώς αποτινάξαμε τη δουλεία και το πώς ξεφύγαμε από την καταπίεση. Μία βαθειά παράδοση που αγγίζει όλες τις ηλικίες σε όλες τις περιοχές.

Καθώς θα διηγούμαστε την ιστορία της απελευθέρωσης μας, ο λαός της Γάζας παραμένει κλειδωμένος σε μία ανοικτή φυλακή, με φοβερές στερήσεις χωρίς τρόφιμα, ηλεκτρικό, ιατρική φροντίδα και εμπορεύματα. Η συλλογική αυτή τιμωρία είναι παράνομη με βάση τη διεθνή νομοθεσία και επιδεινώνεται εβδομάδα με την εβδομάδα.

Καταδικάζουμε όλες τις μορφές βίας κατά πολιτών, είτε Ισραηλινών είτε Παλαιστινίων. Αλλά επιμένουμε ότι οι επιθέσεις με ρουκέτες κατά της Σντερότ και της Ασκελόν δεν δικαιολογούν την έκταση του θανάτου και του πόνου που επιφέρουν οι Ισραηλινές ενέργειες κατά της Γάζας.

Ο αποκλεισμός της Γάζας απλά ανακυκλώνει τον φαύλο κύκλο της τρομοκρατίας, η ρίζα της οποίας βρίσκεται στην ισραηλινή κατοχή και τον εποικισμό της παλαιστινιακής γης. Το μόνο που πετυχαίνει είναι η διαστρέβλωση των αξιών στην Ισραηλινή κοινωνία και η τροφοδότηση ακόμη μεγαλύτερου μίσους.

Για να αρχίσει το τέλος του φόβου κάτω από τον οποίο ζουν Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι, καλούμε όλους τους Εβραίους της Βρετανίας να πουν «Αρκετά» στην κυβέρνηση του Ισραήλ. «Απαντήστε στην προσφορά της Χαμάς για εκεχειρία. Καταργείστε τον αποκλεισμό της Γάζας και διακηρύξτε την επιθυμία για διαπραγμάτευση της δημιουργίας ενός Παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967».

Το μαρούλι, η ματσά(άζυμα) και το χαρόσετ(παραδοσιακά εδέσματα κατά το εβραϊκό Πάσχα) μας θυμίζουν την πικρία της σκλαβιάς και τη χαρά της ελευθερίας. Μπορούμε, με πλήρη συνείδηση, να απολαύσουμε το δείπνο του Σέντερ την ώρα που και οι δύο λαοί, υποφέρουν, και η υπόσχεση μιας δίκαιης ειρήνης απομακρύνεται με τρομακτική ταχύτητα;

Δεν υπάρχουν σχόλια: