Παρασκευή 6 Μαρτίου 2009

Ισραήλ και οικονομική κρίση

Απαλλοτρίωση σουπερμάρκετ και στο Ισραήλ! Όχι από αναρχικούς ακτιβιστές αλλά από προμηθευτές, πιστωτές και απλήρωτους εργαζόμενους. Το περιστατικό συνέβη στην πόλη Χατσόρ Χαγκλιλίτ στην Γαλιλαία, όπου δεκάδες πιστωτές, προμηθευτές και εργαζόμενοι εισέβαλλαν σε σουπερμάρκετ της περιοχής βουτώντας από ψυγεία μέχρι αιρκοντίσιον και τρόφιμα.
Γενικά και στο Ισραήλ όπως και σε άλλες χώρες λόγω της παγκοσμιοποιημένης φύσης του καπιταλισμού, καθημερινά υπάρχουν ανακοινώσεις για απολύσεις, κλείσιμο εργοστασίων και μείωση των ωρών εργασίας.
Στη δυτική Γαλιλαία τους τελευταίους τρεις μήνες απολύθηκαν 600 εργαζόμενοι και τα περισσότερα εργοστάσια έχουν καθιερώσει εβδομάδα τεσσάρων ημερών, με το 80% των επιχειρήσεων να απειλούνται με κλείσιμο.

Πηγές:
http://www.haaretz.com/hasen/spages/1068845.html
http://www.haaretz.com/hasen/spages/1068831.html

1 σχόλιο:

Theodota Nantsou είπε...

Οι μηχανές του πολέμου δεν είναι μόνο ανθρωπιστικά, αλλά και οικονομικά καταστροφικές. Ειδικά σε καιρό οικονομικής κρίσης, το εθνικό μίσος και τελικά ο πόλεμος είναι συνταγή για οικονομική βουτιά. Στην περίπτωση του Ισραήλ, ενδεχομένως η κυβέρνηση να συνέχισε να ποντάρει στη βοήθεια από ομογενείς και εβραϊκά ιδρύματα του εξωτερικού, τα οποία όμως έπαθαν επίσης μεγάλη οικονομική ζημιά αφενός από το σκάνδαλο Μάντοφ, αφετέρου από τη γενικότερη χρηματοπιστωτική κρίση. Τώρα που θα την πληρώσουν οι χαμηλότερων εισοδημάτων ισραηλινοί, μάλλον αύξηση του εθνικισμού θα πρέπει να περιμένουμε, όπως συνήθως συμβαίνει σε περιόδους κρίσης. Εκτός και αν η κρίση έχει και κοινωνικό βάθος, οπότε ίσως δούμε αλλαγές...
Συνεχίστε να αναρτάτε τέτοια ενδιαφέροντα άρθρα. Είναι πραγματικά πολύ σημαντικά ως απόψεις και ως πληροφορία.