Κυριακή 22 Μαρτίου 2009

Τι έγινε στην Γάζα-Μαρτυρίες Ισραηλινών στρατιωτών

Συγκλονιστικές μαρτυρίες Ισραηλινών στρατιωτών για το τι ακριβώς έγινε στην Γάζα στην τελευταία εισβολή.*

Κατά την διάρκεια της επιχείρησης «Καυτό Μολύβι», οι Ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν Παλαιστινίους αμάχους υπό την ανοχή των αρχών και κατέστρεψαν συστηματικά την περιουσία τους, αναφέρουν στρατιώτες που πήραν μέρος στις επιχειρήσεις.
Οι στρατιώτες είναι απόφοιτοι της σχολής στρατιωτικής προετοιμασίας Γιτσχάκ Ράμπιν στην Ακαδημία Ορανίμ στην πόλη Τιβόν. Μερικές από τις αναφορές τους έγιναν στις 13 Φεβρουαρίου. Δεκάδες απόφοιτοι της σχολής που πήραν μέρος στην συζήτηση πολέμησαν στην Γάζα.
Στους ομιλητές περιλαμβάνονται μάχιμοι πιλότοι και στρατιώτες πεζικού. Οι μαρτυρίες τους αντικρούουν τους ισχυρισμούς του Ισραηλινού στρατού ότι τα ισραηλινά στρατεύματα διατήρησαν μία υψηλού επιπέδου ηθικής συμπεριφορά κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων.
Οι μαρτυρίες περιλαμβάνουν την περιγραφή ενός επικεφαλής μίας μονάδας πεζικού ο οποίος αναφέρεται σε ελεύθερο σκοπευτή του ισραηλινού στρατού ο οποίος κατά λάθος πυροβόλησε μία Παλαιστίνια μητέρα και τα δύο της παιδιά. «Υπήρχε ένα σπίτι με μία οικογένεια εντός..Τους βάλαμε στο δωμάτιο. Αργότερα αφήσαμε το σπίτι και μία άλλη μονάδα εισέβαλλε και λίγες ημέρες μετά υπήρξε εντολή να απελευθερωθεί η οικογένεια. Είχαν πάρει θέσεις επάνω. Υπήρχε μία θέση ελεύθερου σκοπευτή», διηγείται ο στρατιώτης.
«Ο επικεφαλής της μονάδας άφησε την οικογένεια να φύγει και τους είπε να πάνε προς τα δεξιά. Μία μητέρα και τα δύο της παιδιά δεν κατάλαβαν και πήγαν προς τα αριστερά, αλλά ξέχασαν να πουν στον ελεύθερο σκοπευτή στην ταράτσα ότι τους επιτράπηκε να φύγουν και ότι ήταν εντάξει και να μην πυροβολήσει και αυτός…έκανε αυτό που υποτίθεται έπρεπε να κάνει, έκανε ότι ακολουθεί τις διαταγές».
Σύμφωνα με όσα είπε ο επικεφαλής της μονάδας «Ο ελεύθερος σκοπευτής είδε την γυναίκα και τα παιδιά να πλησιάζουν, πολύ κοντά στις γραμμές που είχε πει ότι κανένας δεν πρέπει να περάσει. Τους πυροβόλησε κατευθείαν. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που συνέβη στο τέλος είναι ότι τους σκότωσε.
«Δεν νομίζω ότι αισθάνθηκε και πολύ άσχημα, γιατί στο κάτω-κάτω, όσον αφορά εκείνον, έκανε την δουλειά του με βάση τις διαταγές που είχε πάρει. Και η ατμόσφαιρα γενικά, από όσο κατάλαβα από τους περισσότερους άνδρες με τους οποίους μίλησα…δεν ξέρω πώς να το περιγράψω..Οι ζωές των Παλαιστινίων, ας πούμε, είναι πολύ λιγότερο σημαντικές από τις ζωές των στρατιωτών μας. Όσο λοιπόν τους αφορά μπορούν να το δικαιολογήσουν με αυτόν τον τρόπο», ανέφερε.
Ένας άλλος επικεφαλής από την ίδια μονάδα ανέφερε ένα περιστατικό όπου η διοικητής διέταξε από μία ηλικιωμένη Παλαιστίνια να την πυροβολήσουν και σκοτώθηκε. Περπατούσε στον δρόμο 100 μέτρα από ένα σπίτι που η μονάδα είχε επιτάξει.
Ο επικεφαλής της περιπόλου διαπληκτίστηκε με τον διοικητή για το τι επιτρέπεται να γίνει στην διάρκεια της επιχείρησης που πρόβλεπε την εκκαθάριση σπιτιών με πυροβολισμούς χωρίς προειδοποίηση προς τους κατοίκους. Αφότου οι διαταγές άλλαξαν, ο επικεφαλής της περιπόλου παραπονέθηκε ότι «θα τους σκοτώναμε όλους(στο κέντρο της Γάζας). Είναι όλοι τους τρομοκράτες».
Ο επικεφαλής της μονάδας είπε: « Δεν έχεις την εντύπωση από τους αξιωματικούς ότι υπάρχει κάποια λογική σε αυτό, αλλά δεν θα πουν τίποτα. Το να γράφεις «θάνατο στους Άραβες» στον τοίχο, να παίρνεις φωτογραφίες οικογενειών και να τις σκίζεις, απλά επειδή μπορείς. Πιστεύω ότι αυτό είναι το βασικό ζήτημα: Να καταλάβουμε το πόσο ο Ισραηλινός στρατός έχει ξεπέσει ηθικά. Είναι αυτό που θυμάμαι περισσότερο».
Νέες μαρτυρίες

Νέες μαρτυρίες ήλθαν στο φως της δημοσιότητας αυτό το σαββατοκύριακο από στρατιωτικές μονάδες που πήραν μέρος στην Επιχείρηση «Καυτό Μολύβι». Το Σάββατο, το κανάλι 10 έδειξε ένα ντοκουμέντο που περιελάμβανε μία ενημέρωση από έναν επικεφαλής μονάδες ενόψει της εισβολής στην Γάζα.
« Δεν πάμε σε πόλεμο», είπε στους στρατιώτες του. «Δεν θα προχωρήσουμε σε μία ενέργεια ρουτίνας ή κάτι παρόμοιο. Θέλω βιαιότητα-αν υπάρχει κάποιος ύποπτος στον επάνω όροφο ενός σπιτιού, τον πυροβολούμε. Αν υπάρχει υποψία για κάποιο σπίτι, το γκρεμίζουμε».
«Δεν θα υπάρξει δισταγμός», συνέχισε ο διοικητής. «Αν είναι εμείς ή αυτοί, θα είναι αυτοί. Αν κάποιος πλησιάζει άοπλος, πυροβολήστε στον αέρα. Αν συνεχίσει να περπατά, ο άνθρωπος είναι νεκρός. Κανείς δεν θα ξεφεύγει-αφήστε τα λάθη να στοιχίζουν την ζωή τους, όχι την δική μας».
Ένας αριθμός αξιωματικών δήλωσε στην εφημερίδα «Χαάρετς» το σαββατοκύριακο ότι οι μαρτυρίες δεν τους εξέπληξαν, «οποιοσδήποτε με μάτια στο κεφάλι γνωρίζει ότι τέτοια πράγματα συνέβησαν στην διάρκεια των μαχών στην Γάζα».
Οι στρατιώτες που κατέθεσαν για κακή συμπεριφορά, «έβαλλαν ένα πολύ δυσάρεστο καθρέφτη μπροστά την μούρη μας», δήλωσε ένας αξιωματικός.

Σχόλιο: Οι εν λόγω μαρτυρίες αποτελούν ηχηρό χαστούκι στις επίσημες ισραηλινές δικαιολογίες για όσα συνέβησαν στην Γάζα, όπως το κλισέ οι μαχητές της Χαμάς χρησιμοποιούσαν παιδιά ως ανθρώπινες ασπίδες κλπ. Άλλωστε όποιος έχει παρακολουθήσει τα γεγονότα γνωρίζει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που Ισραηλινοί στρατιώτες σπάνε την σιωπή τους και λένε τα όσα συνέβησαν πότε στον Λίβανο, ήδη από την δεκαετία του ’80 και πότε στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Είναι αδύνατον άλλωστε να μιλάς για «πόλεμο» και μάλιστα σε κατοικημένες περιοχές και να μην γίνονται «ακρότητες», πόσο μάλλον που στην τελευταία επιχείρηση ο ισραηλινός στρατός, όπως δείχνουν οι σχετικές μαρτυρίες, είχε «ντοπάρει» τους στρατιώτες του να μην δείξουν έλεος.
Το δυστύχημα είναι ότι απλοί Εβραίοι και Ισραηλινοί χάβουν τα παραμύθια περί «ηθικής συμπεριφοράς», κλείνουν τα μάτια μπροστά στην βαρβαρότητα και την συνεχή «φασιστικοποίηση» που αυτή προκαλεί στην ίδια τους την κοινωνία, αντί να δουν κατάματα την πραγματικότητα και αγωνιστούν για μία δίκαιη ειρήνη με τους γείτονες τους Παλαιστινίους.
Το γεγονός ωστόσο ότι στρατιώτες έσπασαν την σιωπή τους, τόσο γρήγορα, είναι ένα ελπιδοφόρο μήνυμα, ότι όσο υπάρχουν άνθρωποι, θα υπάρχουν και τύψεις συνειδήσεως που θα μπορούν να αφυπνίζουν κοινωνίες.
*Ακολουθεί πλειάδα δημοσιευμάτων στην εφημερίδα «Χαάρετς» για τις αποκαλύψεις των Ισραηλινών στρατιωτών, καθώς και δύο ακόμη ενδιαφέροντα άρθρα των δημοσιογράφων Γκιντεόν Λέβι και Αμίρα Χας. Σχετικό ρεπορτάζ και από την εφημερίδα «Γεντιότ Αχρονότ». Ανταπόκριση του Ρόιτερ μιλά επίσης για κλίμα «θρησκευτικού πολέμου» που καλλιέργησαν οι θρησκευτικές αρχές του Ισραήλ προς τους στρατιώτες που πήραν μέρος στις επιχειρήσεις στην Γάζα.

http://www.haaretz.com/hasen/spages/1072811.html

http://haaretz.com/hasen/spages/1072475.html

http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3688937,00.html

http://www.haaretz.com/hasen/spages/1072821.html

http://www.haaretz.com/hasen/spages/1072830.html

http://www.reuters.com/article/middleeastCrisis/idUSLK939777

Δεν υπάρχουν σχόλια: