Δευτέρα 4 Μαΐου 2009

Συλλήψεις ακτιβιστών στο Ισραήλ


Η ισραηλινή αστυνομία εισέβαλλε στα σπίτια αντιπολεμικών ακτιβιστών, προέβη σε συλλήψεις και κατασχέσεις κομπιούτερ. Ακολουθεί ανταπόκριση από "νιουσλέτερ" της οργάνωσης "Αμερικανοί Εβραίοι για την Ειρήνη", καθώς και σχετικό άρθρο του δημοσιογράφου Γκιντεόν Λέβι.


Την προηγούμενη εβδομάδα επτά ακτιβιστές(πέντε από την Οργάνωση Νέο Προφίλ), δέχθηκαν επίθεση της αστυνομίας τα σπίτια τους, συνελήφθησαν για ανάκριση και τα κομπιούτερ τους κατασχέθηκαν. Η «Νέο Προφίλ» ανακρίνεται επειδή «υποκινεί την άρνηση στράτευσης». Η έφοδος εντάσσεται στις προσπάθειες της νέας ακροδεξιάς κυβέρνησης του Ισραήλ να καταστείλει κάθε φωνή αντίδρασης στην πολιτική της.
Την Πέμπτη(30/04/09) έγινε διαδήλωση έξω από την αστυνομία του Τελ Αβίβ σε συμπαράσταση των συλληφθέντων, όπου έγιναν από την αστυνομία άλλες οκτώ συλλήψεις.
Η Αγιέλετ Μαόζ, ακτιβίστρια της οργάνωσης Συμμαχία γυναικών για την Ειρήνη και μια από τις διοργανώτριες της διαδήλωσης, δήλωσε ότι η αστυνομία χρησιμοποίησε υπερβολική βία κατά των διαδηλωτών. «έσπρωχναν τον κόσμο στον δρόμο χωρίς να διακόψουν την κυκλοφορία. Υπήρξαν κάποιοι που παρ’ ολίγον να τους πατήσουν τα αυτοκίνητα. Μιλάμε για γυναίκες πάνω από 80 ετών», δήλωσε
.

Ακολουθεί άρθρο του δημοσιογράφου Γκιντεόν Λέβι στην εφημερίδα Χαάρετς.*

Ποιητές το νου σας

Του Γκιντεόν Λέβι

O Γιτσχάκ Λαόρ (σ.σ. κορυφαίος ποιητής του Ισραήλ και ακτιβιστής του αντιπολεμικού κινήματος), ίσως να αντιμετωπίσει σύντομα το ενδεχόμενο σύλληψης. Την Ημέρα της Ανεξαρτησίας δημοσίευσε ένα ποίημα στο πολιτιστικό ένθετο της Χαάρετς με τους στίχους: «ίσως η ντροπή να με αποτρέπει να σηκωθώ πάνω και να αγκαλιάσω τον γιό μου/Και να τον προειδοποιήσω για αυτούς που θέλουν να καταταγεί».
Η σύλληψη του Λαόρ επειδή έγραψε τέτοιους στίχους ίσως να ακούγεται ως επιστημονική φαντασία, αλλά κάτι παρόμοιο ήδη συνέβη. Την προηγούμενη εβδομάδα εννιά ακτιβιστές της οργάνωσης «Νέο Προφίλ(New Profile), μία φεμινιστική-ειρηνιστική οργάνωση που δημιουργήθηκε το 1998 και έχει ως στόχο την αποστρατιωτικοποίησης του Ισραήλ, συνελήφθησαν με την κατηγορία της υποκίνησης και βοήθειας των αρνητών στράτευσης. Η αστυνομία εισέβαλλε στα σπίτια τους και κατάσχεσε τα κομπιούτερ. Ο στρατιωτικός εισαγγελέας διέταξε την εισβολή, ο γενικός εισαγγελέας υπάκουσε και η αστυνομία την εκτέλεσε.
Η κοινή γνώμη αντέδρασε στο γεγονός με τυπική αδιαφορία. Συνέπεσε με την προετοιμασία των διακοπών για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας, που συνοδεύεται από υμνητικά για το Ισραήλ τραγούδια το ότι είναι η μόνη δημοκρατία στην Μέση Ανατολή. Αλλά μια δημοκρατία που εισβάλλει σε σπίτια πολιτικών ακτιβιστών δεν είναι δημοκρατία. Οι δημοκρατίες δοκιμάζονται από το πώς συμπεριφέρονται στο περιθώριο μιας κοινωνίας.
Το κλείδωμα τρεισήμισι εκατομμύριων Παλαιστινίων στα κατεχόμενα εδάφη και η στέρηση των βασικών τους ανθρώπινων δικαιωμάτων έχουν ήδη υπονομεύσει τις προφάσεις δημοκρατίας του Ισραήλ, αλλά τώρα επικίνδυνες ρωγμές εμφανίζονται στην δημοκρατία μας μόνο για Εβραίους. Δεν είναι καινούργιες-πρωτοεμφανίστηκαν στα πρώτα χρόνια της ανεξαρτησίας μας-και τώρα επιστρέφουν. Αυτοί που άναψαν το φως για τις πρόσφατες συλλήψεις ίσως βρεθούν σύντομα αντιμέτωποι με ένα νέο καθεστώς αντί με την οργάνωση «Νέο Προφίλ».
Η οργάνωση «Νέο Προφίλ» είναι νόμιμη και πιστεύει ότι είναι δυνατό να ζήσουμε σε ένα κράτος που «δεν θα αποτελείται από στρατιώτες». Είναι σωστό, ίσως και επιβεβλημένο. «Δεν ενθαρρύνουμε, δεν υποκινούμε ή προπαγανδίζουμε υπέρ της άρνησης στράτευσης», λέει η δικηγόρος της οργάνωσης Σμαντέρ Μπεν-Νατάν, σε επιστολή που έστειλε στην εισαγγελία μετά την εισβολή. « Προσφέρουμε ένα επίπεδο όπου αναπτύσσονται ιδεολογικά ερωτήματα όσον αφορά την άρνηση στράτευσης και παρέχουμε πληροφόρηση σε όποιον ενδιαφέρεται».
Πέρυσι, όταν μία οργάνωση δημιουργήθηκε με το σύνθημα «το πραγματικό Ισραήλ δεν αρνείται να καταταγεί», η «Νέο Προφίλ» ανταπάντησε με ένα άλλο: «Σκέψου πριν καταταγείς». Ναι, είναι πρέπον να σκέφτεσαι πριν να καταταγείς, ακόμη και στο Ισραήλ. Ναι, επιτρέπεται να σκεφτείς ότι η στρατιωτική θητεία σε έναν στρατό που έχει μεταβληθεί σε στρατό κατοχής είναι ανήθικη. Ναι, δεν πρέπει να θέλεις να γίνεις αυτόματα στρατιώτης, ακόμη και στο Ισραήλ. Και μπορείς ακόμη και να υποστηρίζεις κάποιον που πιστεύει με αυτόν τον τρόπο.
Η «Νέο Προφίλ» δεν είναι η πρώτη κίνηση που ασχολείται με το θέμα της άρνησης στράτευσης. Είχαν προηγηθεί άλλες αριστερές κινήσεις, καθώς μερικές ακόμη και από την δεξιά. Μετά την αποχώρηση του Ισραήλ από την Γάζα, η δεξιά επίσης άρχισε να τάσσεται κατά της στρατιωτικής θητείας. Αλλά κανένας ακροδεξιός ραβίνος δεν συνελήφθη, ούτε κατασχέθηκε κανένα κομπιούτερ.
Το κυνήγι μαγισσών κατά της «Νέο Προφίλ» δείχνει δύο μέτρα και δύο σταθμά στον τρόπο που οι δικαστικές αρχές αντιμετωπίζουν την αριστερά και την δεξιά, κάτι που είναι πολύ διαδεδομένο. Οι διαδηλωτές κατά του τείχους του διαχωρισμού στην πόλη Μπεϊλίν στην δυτική όχθη πυροβολούνται καθημερινά, μερικές φορές θανατηφόρα. Αλλά ο ισραηλινός στρατός ποτέ δεν πυροβόλησε και σκότωσε εποίκους κατά την διάρκεια διαδήλωσης, παρόλο που είναι πιο βίαιες από αυτές αυτών που διαμαρτύρονται για το τείχος. (Στην Μπεϊλίν ακόμη και οι αποφάσεις των Ανώτατου Δικαστηρίου αγνοούνται).
Η αστυνομία έχει περιορίσει την δράση της αριστερής οργάνωσης Αναρχικοί ενάντια στο Τείχος και εισβάλλει σε σπίτια μελών της. Σε μία εποχή που εκστρατείες κατά των καλλιτεχνών που δεν υπηρετούν στον στρατό θεωρούνται φυσιολογικές, θα ήταν καλό να θυμηθούμε ότι το ένα τέταρτο των νέων στο Ισραήλ παίρνει άδεια να μην υπηρετήσει, με πρόσχημα την Τορά(σ.σ. οι θρήσκοι Ισραηλινοί που ασχολούνται με την μελέτη της Τορά, του θρησκευτικού νόμου της ιουδαϊκής θρησκείας απαλλάσσονται της στρατιωτικής θητείας).
Κάθε φορά θαυμάζουμε τους νέους με άποψη-από την αριστερά και την δεξιά-που αποφασίζουν να μην υπηρετήσουν στον στρατό για ηθικούς λόγους και δηλώνουμε πρόθυμοι να πληρώσουμε το τίμημα των απόψεων τους. Ο ισραηλινός στρατός είναι αρκετά ισχυρός και χωρίς αυτούς. Το Ισραήλ είναι αρκετά ισχυρό για να ανεχτεί αυτούς που σκέπτονται διαφορετικά. Ίσως με την πάροδο του χρόνου να επαινούνται ως οι πραγματικοί ήρωες της εποχής μας.
Οι λέξεις δεν σκοτώνουν, αλλά η έφοδος της αστυνομίας κατά πολιτικών ακτιβιστών υποσκάπτει τα νομικά και ηθικά μας θεμέλια. Δεν πρέπει να μείνουμε σιωπηλοί για την έφοδο. Αυτοί που μένουν σιωπηλοί δεν θα πρέπει να εκπλαγούν όταν ξυπνήσουν μια μέρα και δουν την αστυνομία έξω από το σπίτι ενός ποιητή του οποίου το μήνυμα έχει απαγορευτεί.

*Δημοσιεύτηκε στην ισραηλινή εφημερίδα «Χαάρετς» στις 03/05/2009
http://www.haaretz.com/hasen/spages/1082567.html

Φωτογραφίες από την διαδήλωση στο
http://www.flickr.com/photos/activestills/

1 σχόλιο:

Kostas.k είπε...

Γνωρίζω αυτο το site και σας το κοινοποιώ. Με εκτίμηση. Κωστας http://piermarton.wordpress.com/