Πέμπτη 30 Απριλίου 2009

Μουσείο για το Ολοκαύτωμα σε παλαιστινιακό χωριό*

Το χωριό Νααλίν, το οποίο συμβολίζει τον αγώνα κατά του τείχους του διαχωρισμού, εγκαινιάζει μουσείο το οποίο τιμά την μνήμη των ναζιστικών εγκλημάτων. Ο ιδρυτής του ελπίζει ότι το μουσείο θα ενισχύσει την κατανόηση και την ειρήνη.


του Σαρόν Ρόφε-Οφίρ

Ένα μουσείο που τιμά την μνήμη του Ολοκαυτώματος εγκαινιάστηκε την Τρίτη στο παλαιστινιακό χωριό Νααλίν, το οποίο έχει γίνει σύμβολο του αγώνα κατά του τείχους του διαχωρισμού.
Το απόγευμα οι κάτοικοι, με επικεφαλής τον δήμαρχο Αϊμάν Ναφάα, επρόκειτο να πραγματοποιήσουν την δική τους «πορεία των ζωντανών» για να τιμήσουν την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος και να διαδηλώσουν κατά του τείχους.
«Αν οι ηγέτες και από τις δύο πλευρές γνωρίζουν και θυμούνται το τι έπραξε ο Χίτλερ, ίσως να έχουμε ειρήνη», δηλώνει ο Ιμπραϊμ Αμίρα, κάτοικος του Νααλίν και ένας από τους ηγέτες του αγώνα κατά του τείχους.
Πέρυσι ο εντεκάχρονος Άχμεντ Μούσα και ο Γιουσέφ Αμίρα δολοφονήθηκαν από τον ισραηλινό στρατό στην διάρκεια διαδήλωσης κατά του τείχους στο χωριό. Ο δικηγόρος Χάλεντ Μεχαμίντ από το Ουμ αλ-Φαχμ, που τέσσερα χρόνια πριν ίδρυσε μουσείο για το Ολοκαύτωμα στην γενέτειρά του, ήλθε να συλλυπηθεί τις οικογένειες.
«Συνάντησα τον δήμαρχο, που είναι μέλος της Χαμάς και στο μέσον όλου αυτού του πένθους για τους δύο θανάτους του μίλησα για το Ολοκαύτωμα. Του εξήγησα ότι οι Εβραίοι έχουν τον δικό τους μοναδικό πόνο.
«Δεν ήξερε το πόσοι άνθρωποι δολοφονήθηκαν στο Ολοκαύτωμα και έτσι γεννήθηκε η ιδέα να ανοίξει ένα μουσείο εδώ πέρα», λέει.

«Δεν γνωρίζουμε τίποτα για το Ολοκαύτωμα

Το μουσείο ιδρύθηκε σε ένα διαμέρισμα που βρίσκεται πολύ κοντά στο σημείο που ο Αμίρα σκοτώθηκε. Ο Μεχαμίντ απευθύνθηκε στο Μουσείο Μνήμης του Γιαντ Βασέμ, το οποίο έδωσε φωτογραφίες και υλικό στα αραβικά και οι διευθυντές σχεδιάζουν να αρχίσουν εκπαιδευτικές περιοδείες για φοιτητές στο μουσείο.
«όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι δεν γνωρίζουμε γιατί δεν υπάρχει υλικό στα αραβικά που να αναφέρεται στο Ολοκαύτωμα», επισημαίνει ο Μεχαμίντ. «Πιστεύω ότι μόνο μαθαίνοντας για το Ολοκαύτωμα και κατανοώντας το μέγεθος της τραγωδίας μπορεί να υπάρξει ειρήνη και ασφάλεια».
Ο Μεχαμίντ πρόσθεσε ότι ήταν τεράστιας σημασίας το ότι άνοιξε ένα τέτοιο μουσείο στο χωριό. «Το Ισραήλ δεν χρειάζεται να χρησιμοποιεί σφαίρες και δακρυγόνα για να εξηγήσει στους Παλαιστινίους το γιατί οι Εβραίοι είναι εδώ. Μία φωτογραφία από υο Ολοκαύτωμα έχει μοναδική δύναμη που είναι μεγαλύτερη από όλη την δύναμη του ισραηλινού στρατού», πρόσθεσε ο Μεχαμίντ, που χρηματοδότησε το έργο από την τσέπη του.
Στην πορεία της Τρίτης επρόκειτο να μετάσχουν αγρότες από το χωριό, ο δήμαρχος και μέλη της επιτροπής κατά του τείχους. Κατά τον Αμίρα, «αν όλοι εναντιωνόμαστε στην πολιτική του Χίτλερ εσύ και εγώ μπορούμε να ζήσουμε με ειρήνη στην γη μας. Την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος είναι σημαντικό για μας να διαδηλώσουμε κατά του ξεριζώματος ελαιοδέντρων και της δολοφονίας των παιδιών μας και παράλληλα να θυμόμαστε τα εγκλήματα που έγιναν κατά του Εβραϊκού λαού. Αν το κατανοήσουμε αυτό θα μπορέσουμε να ζήσουμε με ειρήνη».

*Δημοσιεύτηκε στις 21 Απριλίου στην ιστοσελίδα της ισραηλινής εφημερίδας ευρείας κυκλοφορίας «Γεντιότ Αχρονότ»
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3704400,00.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: