Δευτέρα 13 Απριλίου 2009

Ο Λένιν για τον αντισημιτισμό*

Ψάχνοντας προ ημερών πληροφορίες για την ζωή του Λένιν, έπεσα πάνω σε ένα πολύ ενδιαφέρον απόσπασμα από τις λιγοστές ηχογραφημένες ομιλίες που υπάρχουν του μπολσεβίκου ηγέτη. Ο Λένιν αναφέρεται στον αντισημιτισμό και όσα λέει νομίζω ότι έχουν ενδιαφέρον για όσους μιλούν στο όνομα της αριστεράς και δη της επαναστατικής αριστεράς, που εξακολουθεί υποτίθεται να εμπνέεται από την Οκτωβριανή Επανάσταση.



Αντισημιτισμός σημαίνει το να εχθρεύεσαι τους Εβραίους. Όταν η καταραμένη μοναρχία των τσάρων ζούσε τις τελευταίες της στιγμές προσπάθησε να ξεσηκώσει τους αμόρφωτους εργάτες και αγρότες κατά των Εβραίων. Η αστυνομία του τσάρου, σε συνεργασία με τους μεγαλοϊδιοκτήτες γης και τους καπιταλιστές, οργάνωσαν πογκρόμ κατά των Εβραίων.
Οι μεγαλοϊδιοκτήτες γης και οι καπιταλιστές προσπάθησαν να στρέψουν το μίσος των εργατών και των αγροτών που βασανιζόντουσαν προς τους Εβραίους. Σε άλλες χώρες, επίσης, συχνά βλέπουμε τους καπιταλιστές να υποθάλπουν το μίσος κατά των Εβραίων για να κλείσουν τα μάτια στους εργαζόμενους, για να αποπροσανατολίσουν την προσοχή τους από τον πραγματικό εχθρό του εργαζόμενου λαού, που είναι το κεφάλαιο.
Το μίσος κατά των Εβραίων διατηρείται μόνο στις χώρες όπου η σκλαβιά στους μεγαλοϊδιοκτήτες και τους καπιταλιστές δημιούργησε αβυσσαλέα άγνοια μεταξύ των αγροτών και των εργατών. Μόνο οι πιο καταπιεσμένοι και μέσα στην άγνοια λαοί μπορούν να πιστέψουν τα ψέματα και τις συκοφαντίες που διαδίδονται για τους Εβραίους. Είναι απομεινάρι της παλαιάς εποχής της φεουδαρχίας, όταν οι ιερείς έκαιγαν αιρετικούς στην πυρά, όταν οι αγρότες ζούσαν σκλάβοι και όταν οι λαοί καταπιέζονταν και ζούσαν σε στερήσεις. Αυτή η παλαιά άγνοια από την εποχή της φεουδαρχίας τελειώνει, τα μάτια του λαού ανοίγουν.
Δεν είναι οι Εβραίοι που είναι ο εχθρός του εργαζόμενου λαού. Οι εχθροί των εργατών είναι οι καπιταλιστές όλων των χωρών. Μεταξύ των Εβραίων υπάρχουν εργάτες και είναι η πλειοψηφία. Είναι τα αδέλφια μας, οι οποίοι, όπως εμείς, καταπιέζονται από το κεφάλαιο, είναι οι σύντροφοί μας στην μάχη για τον σοσιαλισμό. Μεταξύ των Εβραίων υπάρχουν κουλάκοι, εκμεταλλευτές και καπιταλιστές, όπως και μεταξύ των Ρώσων και μεταξύ των λαών όλων των εθνικοτήτων. Οι καπιταλιστές προσπαθούν να προκαλέσουν και υποδαυλίσουν το μίσος μεταξύ των εργατών διαφορετικής θρησκείας, διαφορετικής εθνικότητας και διαφορετικής φυλής. Αυτοί που δεν εργάζονται παραμένουν στην εξουσία με την δύναμη και την ισχύ του κεφαλαίου. Οι πλούσιοι Εβραίοι, οι πλούσιοι Ρώσοι και οι πλούσιοι όλων των χωρών, βρίσκονται σε συμμαχία για να καταπιέσουν, εξαφανίσουν, κλέψουν και σπάσουν την ενότητα των εργατών.
Ντροπή στον καταραμένο τσαρισμό που βασάνισε και καταδίωξε τους Εβραίους. Ντροπή σε αυτούς που υποδαυλίζουν το μίσος εναντίον των Εβραίων, που υποδαυλίζουν το μίσος εναντίον άλλων εθνών.
Ζήτω η αδελφική εμπιστοσύνη και η μαχητική συμμαχία των εργαζομένων όλων των εθνών στην πάλη για την κατάργηση του κεφαλαίου.

*http://www.marxists.org/archive/lenin/works/1919/mar/x10.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια: