Πέμπτη 4 Ιουνίου 2009






Ο Ρότζερ Γουότερς, από τις κορυφαίες μορφές του θρυλικού συγκροτήματος Pink Floyd, εύχεται να δώσει συναυλία την ημέρα που θα γκρεμίζεται το τείχος στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, όπως έκανε το 1990 με την κατάρρευση του τείχους του Βερολίνου. Ρεπορτάζ από ισραηλινές εφημερίδες*



Τρία χρόνια μετά την αξέχαστη συναυλία στο Ισραήλ, ο πρώην αρχηγός των Pink Floyd, επέστρεψε στην περιοχή σε μία αποστολή ειρήνης και συμφιλίωσης.
Ο μυθικός ρόκερ έφθασε στο Ισραήλ την Δευτέρα και ταξίδεψε στην παλαιστινιακή πόλη Τζενίν, για να επιβλέψει τις αρχικές εργασίες του έργου Cinema Jenin του οποίου είναι ένας από τους χορηγούς.
Το έργο που χρηματοδοτείται από την γερμανική κυβέρνηση και τον σκηνοθέτη Marcus Water, σκοπεύει να αναστηλώσει την παλαιά και μοναδική αίθουσα κινηματογράφου στην πόλη, που έκλεισε στην διάρκεια της πρώτης ιντιφάντα το 1987. Παράλληλα με το άνοιγμα του χώρου, που προγραμματίζεται για τον Μάιο του 2010, θα ανοίξει επίσης και μία σχολή κινηματογράφου.
Ο Khamid Pakhri που είναι επικεφαλής του έργου, δήλωσε ότι το σχέδιο είναι «να μεταβληθεί το συγκρότημα σε πολιτιστικό κέντρο, όπου μαζί με ταινίες θα δίνονται επίσης θεατρικές παραστάσεις, θα γίνονται αναγνώσεις ποίησης, λογοτεχνικές και μουσικές εκδηλώσεις. «Προσπαθούμε να φέρουμε κόσμο από το Ισραήλ και το εξωτερικό που μετέχουν στο έργο ώστε να ενισχύσουμε τους δεσμούς μεταξύ μας», πρόσθεσε.

Κόσμος σφαγιάζεται και από τις δύο πλευρές

Μετά την επίσκεψη στην Τζενίν ο Ρότζερς πήγε στην Ιερουσαλήμ για να συναντηθεί με φοιτητές στην Sam Spiegel Film και την Σχολή Κινηματογράφου. Μίλησε για τις εντυπώσεις του από την πόλη της Δυτικής όχθης, την οποία βρήκε πολύ πιο ζωντανή και σύγχρονη από ότι αρχικά φανταζόταν.
Ο Γουότερς είπε ακόμη ότι επισκέφτηκε τον προσφυγικό καταυλισμό στην Τζενίν, στον οποίο είχε εισβάλλει ο ισραηλινός στρατός το 2002 στην διάρκεια της επιχείρησης Αμυντική Ασπίδα. «Μερικοί άνθρωποι συνεχίζουν να είναι βαριά τραυματισμένοι», είπε. «Τμήματα του στρατοπέδου έχουν ξανακτιστεί, αλλά υπάρχουν ακόμη σοβαρά ανθρωπιστικά προβλήματα, τα οποία μπορεί να δει κανείς και στην Λωρίδα της Γάζας και τα κατεχόμενα εδάφη».
Ο ρόκερ σχολίασε ακόμη την πρόσφατη ισραηλινή εισβολή στην Γάζα, την οποία χαρακτήρισε όχι «ως οφθαλμός αντί οφθαλμού, αλλά ως εκατό οφθαλμοί έναντι οφθαλμού». Επέκρινε δριμύτατα την κατοχή, τα σημεία ελέγχου και τους περιορισμούς στην ελεύθερη κυκλοφορία των Παλαιστινίων.
«Πιστεύω ότι χωρίς ίσα δικαιώματα για όλους-η δημοκρατία δεν έχει νόημα. Αθώοι άνθρωποι σφαγιάζονται και από τις δύο πλευρές για ποιο λόγο; Την άμμο της ερήμου;
Ο Γουότερς προειδοποίησε ότι η σύγκρουση έχει πολύ μεγάλη επίπτωση στο πως αντιμετωπίζει το Ισραήλ ο κόσμος και πολλοί πιστεύουν πλέον ότι ο εβραϊκός λαός δεν χρειάζεται ένα δικό του κράτος. Παρόλα αυτά εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η ισραηλινή μειοψηφία που μάχεται για την ειρήνη θα γίνει πιο δυνατή και η φωνή της θα ακουστεί.

*http://www.haaretz.com/hasen/spages/1090013.html

http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3725439,00.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: