Δευτέρα 15 Ιουνίου 2009

Οι αγριότητες του ισραηλινού στρατού

Νέες συγκλονιστικές μαρτυρίες Ισραηλινών στρατιωτών για το πώς συμπεριφέρονται ακόμη και σε ανήλικους Παλαιστινίους

Δεμένοι, με τα μάτια καλυμμένα και κτυπημένοι από τον ισραηλινό στρατό*


Του Μπεν Λίνφελντ στην Χάρες, Δυτική Όχθη

Δύο Ισραηλινοί αξιωματικοί κατέθεσαν ότι ο στρατός στην Δυτική όχθη, έδενε και έκλεινε τα μάτια Παλαιστινίων πολιτών ηλικίας έως και 14 ετών. Οι καταστροφικές αποκαλύψεις που έκαναν δύο λοχίες της μονάδας Κφιρ περιλαμβάνουν περιγραφές για καταχρήσεις στις οποίες ήταν παρόντες στην διάρκεια επιχειρήσεων έρευνα και συλλήψεων στην οποία μετείχαν εκατοντάδες στρατιώτες στο χωριό Χάρες στις 26 Μαρτίου.
Οι καταθέσεις ήλθαν σε γνώση της Ιντιπέντεντ και αναμένεται να ρίξουν νέο λάδι στην φωτιά στην διαμάχη για τις πρόσφατες δηλώσεις του συνταγματάρχη Ιτάλ Βιρόμπ, διοικητή της μονάδας Κφιρ, στην οποία είχε πει ότι η βία κατά Παλαιστινίων κρατουμένων είναι δικαιολογημένη προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της αποστολής.
Και οι δύο στρατιώτες, από την μονάδα Χαρούμπ, επεσήμαναν το δέσιμο με πλαστικό των χεριών των κρατουμένων. « Υπάρχουν κάποιοι που πιστεύουν ότι πρέπει να τους δέσεις όσο πιο σφικτά γίνεται, έως ότου να μην κυκλοφορεί αίμα», είπε ένας στρατιώτης. « Δεν παίρνει πολλή ώρα έως ότου τα χέρια γίνουν μπλε. Υπήρχαν πολλοί που δεν αισθανόντουσαν τίποτα».
Είπε ότι περί τους 150 Παλαιστινίους, μερικοί ηλικίας έως και 14 ετών, ήταν δεμένοι, με τα μάτια κλειστά και κλεισμένοι στο σχολείο του χωριού στην διάρκεια της επιχείρησης, η οποία κράτησε από τις 3 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι. Μας είχαν πει ότι στόχος ήταν να αποτρέψουμε την νεολαία του χωριού από το να πετά πέτρες κατά του ειδικού δικτύου που εξυπηρετεί τους εποίκους. Ήταν ολοφάνερο ότι αρκετοί από αυτούς που κρατούνταν δεν είχαν κάνει τίποτα το επιλήψιμο, αλλά τους είχαν μαζέψει για να αποσπάσουν πληροφορίες.
Τα χειρότερα κτυπήματα γινόντουσαν στην τουαλέτα. « Οι στρατιώτες που συνόδευαν κρατουμένους στην τουαλέτα ξέσπαγαν πάνω τους με κτυπήματα. Τους κτυπούσαν χωρίς λόγο. Όταν πήραν έναν Άραβα στην τουαλέτα για να ουρήσει, ένας του έριξε ένα χαστούκι που τον πέταξε στο έδαφος. Ήταν δεμένος από πίσω με νάιλον σκοινιά και με τα μάτια δεμένα. Δεν αντιμιλούσε, δεν έκανε τίποτα που θα μπορούσε να τον εκνευρίσει…έγινε μόνο και μόνο επειδή ήταν Άραβας. Ήταν γύρω στα 15 χρονών. « Ο στρατιώτης ανέφερε ότι είδε πολλούς στρατιώτες να αναγκάζουν Παλαιστινίους να πέσουν στα γόνατα γιατί βαριόντουσαν, επειδή στεκόντουσαν εκεί επί δέκα ώρες, χωρίς να κάνουν τίποτα, για αυτό κτυπούσαν τον κόσμο».
Ένας δεύτερος στρατιώτης περιέγραψε «μία ατμόσφαιρα φανατισμού» στην διάρκεια των επιχειρήσεων έρευνας. « Θα πηγαίναμε σε ένα σπίτι και θα κάναμε τα πάντα άνω κάτω», θυμάται, αλλά όπλα δεν βρέθηκαν. «Κατάσχεσαν τα μαχαίρια της κουζίνας».
Ο πρώτος στρατιώτης ανέφερε ότι η συμμετοχή ήταν μεγάλη. «Υπήρχαν πολλοί έφεδροι που συμμετείχαν και το γιόρταζαν πάνω στους Παλαιστινίους: επιθέσεις, ταπεινώσεις, τράβηγμα μαλλιών και αυτιών, κλωτσιές, χαστούκια. Τα πράγματα αυτά ήταν η νόρμα». Είπε ότι τα περιστατικά στην τουαλέτα ήταν «ακραία» και πρόσθεσε ότι τα κτυπήματα δεν προκαλούσαν αιμορραγία. Ήταν «στυγνά κτυπήματα, αλλά δεν έπαυε να είναι κτυπήματα».
Ο δεύτερος στρατιώτης δήλωσε ότι μερικοί στρατιώτες έκλεβαν από τα σπίτια που ερευνούσαν, παρόλο που ο κόσμος ήταν τόσο φτωχός που ήταν πολύ δύσκολο να βρεις το οτιδήποτε.
Τον περασμένο μήνα, ο συνταγματάρχης Βίρομπ κατέθεσε σε στρατιωτικό δικαστήριο ότι το κτύπημα κατά Παλαιστινίων κρατουμένων δικαιολογείται. « Το να τους στήνεις στον τοίχο, να τους σπρώχνεις, είναι ένα μέσο που δεν προκαλεί τραυματισμό. Οπωσδήποτε είναι πράγματα που χρησιμοποιούνται συχνά στην προσπάθεια εκπλήρωσης της αποστολής», είπε. Οι δηλώσεις αυτές θεωρήθηκαν από την οργάνωση «Σπάζοντας την Σιωπή», μία κίνηση που συλλέγει μαρτυρίες στρατιωτών, ως απόδειξη για τις εκτεταμένες καταχρήσεις στο Χάρες, δεν μπορούν να θεωρηθούν μεμονωμένα περιστατικά.
Στην Χάρες, ο Ιχάμπ Σχαμλάουι, φοιτητής πανεπιστημίου, θυμήθηκε ότι ως μαθητής γυμνασίου είχε ζητήσει την άδεια από τους στρατιώτες να πάει στην τουαλέτα. «Τον έσπρωξαν στο πάτωνα, του κλώτσησαν τα πόδια και τον κτύπησαν», ανέφερε. Δέκα ή 15 άλλοι φαντάροι παρακολουθούσαν , θυμάται ο Σχαμλάουι. «Γέλαγαν όλοι».

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ιντιπέντεντ στις 09/06/2009
http://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/bound-blindfolded-and-beaten-ndash-by-israeli-troops-1700194.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: