Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

Ισραήλ: στρατιώτης αρνείται να υπακούσει διαταγές*


Ένας ακόμη Ισραηλινός στρατιώτης αρνήθηκε να υπακούσει σε διαταγές αν δεν ερευνηθούν πρώτα οι ισχυρισμοί του για βία κατά των Παλαιστινίων. Όπως και μία άλλη περίπτωση στρατιώτη του πεζικού από την ίδια μονάδα-ο οποίος καταδικάστηκε σε 30 ημέρες φυλάκιση σε στρατιωτική φυλακή την προηγούμενη εβδομάδα επειδή αρνήθηκε να πάρει μέρος σε επιχειρήσεις της μονάδας του στα κατεχόμενα εδάφη-ο δεύτερος στρατιώτης, ο οποίος αναφέρεται ως Α., κατέληξε στην απόφαση αυτή μετά την επιδρομή της μονάδας Χαρούβ στο χωριό Κιφλ Χάρες στην Δυτική Όχθη στις 26 Μαρτίου.

Ο Α. ανέφερε στους φίλους του ότι οι στρατιώτες από την μονάδα χρησιμοποίησαν ασυνήθιστη βία κατά των κατοίκων του χωριού. «Πήγαμε για να βρούμε όπλα, αλλά δεν βρήκαμε τίποτα», είπε ο στρατιώτης. «Κατασχέσαμε λοιπόν μαχαίρια της κουζίνας. Αλλά εκεί που σοκαρίστηκα περισσότερο ήταν το πλιάτσικο. Ένας στρατιώτης πήρε 20 σέκελ(σ.σ. το νόμισμα του Ισραήλ που χρησιμοποιούν επισήμως και οι Παλαιστίνιοι στα κατεχόμενα εδάφη). Οι στρατιώτες έμπαιναν στα σπίτια και έψαχναν πράγματα να κλέψουν».

Ο Α. ανέφερε ακόμη μία επίθεση κατά ενός πολίτη με διανοητική καθυστέρηση. « Απλά φώναζε στους στρατιώτες αλλά τότε ένας στρατιώτης αποφάσισε να του επιτεθεί, άρχισαν να κτυπούν με μανία. Με το κοντάκι του όπλου στο κεφάλι». Ο Α. ενημέρωνε τους ανώτερους του ότι δεν θα πάρει πλέον μέρος σε ενέργειες της μονάδας, μετά εφόσον δεν πέρασε από στρατοδικείο, τοποθετήθηκε σε σκοπιές και αγγαρείες στην κουζίνα.

Ο Α. έφυγε μετά για το σπίτι, όπου συνελήφθη και έτσι έγιναν ευρύτερα γνωστοί οι ισχυρισμοί του. Καταδικάστηκε σε 17 ημέρες κράτηση για ανυπακοή στον διοικητή της μονάδας λοχαγό Ιλάν Ντικστάϊν και όταν τελείωσε την ποινή του τοποθετήθηκε σε εργασίες συντήρησης σε μία από τις βάσεις της μονάδας.

Η μονάδα βρίσκεται ήδη υπό έρευνα από την στρατιωτική αστυνομία μετά τις αρχικές καταγγελίες στα μέσα ενημέρωσης.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε σε ανακοίνωση ότι με βάση τις πληροφορίες που είχε, «ο στρατιώτης καταδικάστηκε για ανυπακοή και μετά την ολοκλήρωση της ποινής του συναντήθηκε με τον επικεφαλής της μονάδας και τον ενημέρωσε ότι ήθελε να παραιτηθεί από τα καθήκοντα του μάχιμου για λόγους συνείδησης. Ο διοικητής τον τοποθέτησε σε διοικητική θέση στην έδρα της μονάδας».

*Από δημοσίευμα της εφημερίδας «Χαάρετς» στις 28/06/2009

http://www.haaretz.com/hasen/spages/1096048.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: