Κυριακή, 5 Ιουλίου 2009

Ένας άνθρωπος με συνείδηση*

Με λένε Έζρα Νάουι. Είμαι Εβραίος πολίτης του Ισραήλ.

Θα καταδικαστώ την 1η Ιουλίου έχοντας κριθεί ένοχος για επίθεση σε δύο αξιωματικούς της αστυνομίας το 2007 την ώρα που αγωνιζόμασταν κατά της κατεδάφισης ενός σπιτιού Παλαιστινίων στο Ουμ Ελ Χιρ, που βρίσκεται στη νότια πλευρά της Δυτικής όχθης.

Ασφαλώς οι αστυνομικοί που με κατηγόρησαν ότι τους επιτέθηκα ψεύδονται. Πράγματι, το ψέμα έχει γίνει συνήθεια στην ισραηλινή αστυνομία και στους Εβραίους εποίκους.

Μετά την αποστολή σχεδόν 140.000 επιστολών προς τους Ισραηλινούς αξιωματούχους που στήριζαν τις δράσεις μου στην κατεχόμενη Δυτική όχθη, το υπουργείο Δικαιοσύνης απάντησε ότι «προκάλεσα τους ντόπιους κατοίκους».

Η απάντηση αυτή αντικατοπτρίζει την κουλτούρα της εξαπάτησης που κυριαρχεί σε όλη την δημόσια συζήτηση όσον αφορά τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Στο κάτω -κάτω, εγώ ήμουν αυτός που δηλητηρίαζα και κατέστρεφα τα πηγάδια των Παλαιστινίων;

Εγώ ήμουν αυτός που χτύπαγα μικρά παιδιά Παλαιστινίων;

Χτύπησα κανέναν ηλικιωμένο;

Μήπως δηλητηρίασα τα πρόβατα των Παλαιστινίων;

Μήπως κατεδάφισα σπίτια και κατέστρεψα τρακτέρ;

Μήπως απέκλεισα δρόμους και περιόρισα την κυκλοφορία;

Μήπως εγώ ήμουν αυτός που εμπόδισα ανθρώπους να συνδέσουν τα σπίτια τους με τρεχούμενο νερό και ηλεκτρικό ρεύμα;

Απαγόρευσα στους Παλαιστινίους να κτίσουν τα σπίτια τους;

Εδώ και οκτώ χρόνια, έχω δει με τα ίδια μου τα μάτια εκατοντάδες παραβιάσεις σαν αυτές και τις έχω δώσει στην δημοσιότητα-τότε ναι θεωρούμαι προβοκάτορας. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι είμαι υπερήφανος που είμαι προβοκάτορας.

Γιατί είμαι προβοκάτορας, η αστυνομία με τους συμμάχους της με έχουν απειλήσει, κτυπήσει και συλλάβει σε αναρίθμητες περιπτώσεις. Και όταν συνέχισα να τους «προκαλώ», δεν δίστασαν να με πουν «πούστη». Πράγματι, διέδωσαν φήμες στους Παλαιστινίους με τους οποίους συνεργάζομαι ότι έχω AIDS.

Μία από τις αιτίες που γίνονται όλα αυτά έχουν να κάνουν με αυτό που είμαι. Είναι δύσκολο να εξηγήσω, αλλά ως Μιζράχι Εβραίος(Εβραίος που κατάγομαι από τις κοινότητες του αραβικού και μουσουλμανικού κόσμου), γκέι και υδραυλικός, δεν ανήκω στην ελίτ της ισραηλινής κοινωνίας και δεν ταιριάζω στο στερεότυπο του Ισραηλινού ειρηνιστή- του διανοούμενου Εσκενάζυ Εβραίου(σ.σ. οι Εβραίοι που κατάγονται από τις χώρες της ανατ. και κεντρικής Ευρώπης και που στελεχώνουν την οικονομική, πολιτική και στρατιωτική ελίτ του κράτους). Στην πραγματικότητα, οι αξιωματικοί της αστυνομίας που κατ΄επανάληψη με έχουν συλλάβει και εγώ ανήκουμε στην ίδια κοινωνική κατηγορία. Με είχαν προγραμματίσει σαν αυτούς, έχω ίδια προφορά, ξέρω την αργκό τους και το ιστορικό τους μπαγκράουντ είναι παρόμοιο.

Το γεγονός αυτό τους ενοχλεί τόσο πολύ που θέλουν να με δαιμονοποιήσουν. Είναι ο μόνος τρόπος στην αντίληψή τους που συνεχίζει να έχει νόημα. Τους απειλώ γιατί υποσκάπτω τις κατηγορίες και τα στερεότυπα μέσα από τα οποία κατανοούν τον κόσμο.

Αλλά οι αστυνομικοί είναι απλά ηθοποιοί πάνω στην σκηνή. Ο στρατός, η κυβέρνηση και το σύστημα της δικαιοσύνης συνεργάζονται με την αστυνομία και όλοι μαζί ακολουθούν τα αφεντικά τους, του Εβραίους εποίκους.

Η ανίερη αυτή συμμαχία είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, γιατί για αυτούς ο στόχος ι-ο πλήρης έλεγχος της Γης του Ισραήλ- δικαιολογεί κάθε μέσο. Για να πετύχουν τον σκοπό τους αποκτηνώνουν τους Παλαιστινίους και επειδή οι Παλαιστίνιοι στα μάτια τους δεν είναι άνθρωποι, όλα επιτρέπονται. Μπορούν να κλέβουν την γη τους, να καταστρέφουν τα σπίτια τους, να κλέβουν το νερό τους, να τους φυλακίζουν χωρίς κανένα λόγο και πολλές φορές ακόμη και να τους σκοτώνουν. Στα εβραϊκά λένε «damam mutar», να παίρνεις το αίμα τους επιτρέπεται.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε, ότι το κακό που αντιμετωπίζω κάθε μέρα στην Δυτική όχθη δεν θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί από το Ισραηλινό δικαστικό σύστημα. Η δικαστής Εϊλάτα Ζίσκιντ όχι μόνο λαθεμένα με έκρινε ένοχο αλλά έδωσε εντολή στο δικαστήριο να καλέσουν μεταφραστή για την καταδίκη, σαν να μην μιλώ εβραϊκά. Στο μυαλό της, ένας Μιζράχι Εβραίος, είναι σαν Παλαιστίνος Άραβας και οι Άραβες, είναι εξ ορισμού, ένοχοι. Η περίπτωσή μου είναι μέρος μιας ρουτίνας. Όλα τα εγκλήματα που διαπράττει το κράτος και οι συνεργάτες του στα κατεχόμενα εδάφη τις τέσσερις τελευταίες δεκαετίες ήταν «κόσερ»(ενδεδειγμένα) από τα ισραηλινά δικαστήρια. Ως εκ τούτου, τα δικαστήρια ευθύνονται εξίσου για την συνεχιζόμενη αγριότητα.

Επειδή είμαι προβοκάτορας το κράτος συνεχίζει την παρενόχληση και παρόλα αυτά επιμένω. Αυτό που μου δίνει δύναμη και ενέργεια είναι η ευρεία υποστήριξη που είχα πάντοτε από πολιτικούς συμμάχους. Όταν με κτύπαγαν οι έποικοι, όταν μου έκλεψαν το αυτοκίνητο, όταν με συνέλαβαν, ποτέ δεν ένοιωσα μόνος. Γνωρίζω ότι χιλιάδες άνθρωποι τόσο στο Ισραήλ όσο και στο εξωτερικό, στηρίζουν αυτό που εμείς στην Ta’ayush(οργάνωση εβραϊκής-αραβικής συνεργασίας) κάνουμε κατά της κατοχής.

«Έζρα» στα εβραϊκά σημαίνει ελπίδα και γνωρίζω ότι σε περιόδους με προβλήματα μπορώ να στηριχτώ στους φίλους για βοήθεια.Ο Έζρα Νάουι, είναι ακτιβιστής στην οργάνωση Ta’aysh.*Δημοσιεύτηκε στο αριστερό αμερικανικό περιοδικό «Τhe Nation» στις 29/06/2009

http://www.thenation.com/doc/20090713/nawiΠερισσότερα για την οργάνωση Taayush στο

http://www.taayush.org/

1 σχόλιο:

Theodota είπε...

Καλησπέρα σας. Τελικά, αναβλήθηκε η δίκη του για τον Αύγουστο. Δείτε, αν θέλετε, ένα δικό μου κείμενο για τον Ναουί στο http://horisvia.blogspot.com/2009/06/blog-post_10.html