Δευτέρα 6 Ιουλίου 2009

Ποιός είναι ο Έζρα Νάουι*


Τετάρτη, 10 Ιούνιος 2009

Αγώνας για έναν αγωνιστή


Ο Έζρα Ναουί είναι ένα πενηντάρης ισραηλινός, υδραυλικός στο επάγγελμα και παιδί εβραίων μεταναστών από την ιρακινή Βασόρα.
Μεγάλωσε σε δύσκολες συνθήκες φτώχιας, υπηρέτησε στον ισραηλινό στρατό και τον Ιούλιο δικάζεται για ένα τρομερό έγκλημα εναντίον του λαού του: ως βετεράνος ακτιβιστής για την ειρήνη, πριν δυο χρόνια στάθηκε μπροστά στις μπουλντόζες του στρατού που είχαν εντολή να κατεδαφίσουν τα παραπήγματα που αποτελούσαν το χωριό Ουμ ελ Χιρ, παλιό και χιλιοχαλασμένο οικισμό βεδουίνων που δέχεται συνεχείς επιδρομές από ομάδες εποικιστών.
Η επικείμενη, σχεδόν σίγουρη καταδίκη του Ναουί για επίθεση σε έναν από τους στρατιώτες που μετείχαν στην κατεδάφιση του οικισμού. Όπως όμως φαίνεται ξεκάθαρα στο βίντεο που κυκλοφόρησε αθρόα στο λυτρωτικό ίντερνετ, ο Ναουί ούτε ακούμπησε ούτε εξύβρισε κανέναν...
Ο Εζρά Ναουί έχει δικαίως αναδειχθεί σε εμβληματική μορφή της ισραηλινής μη-βίαιης αντίστασης στις επιθετικές βλέψεις και τη μισαλλόδοξη πολιτική του κράτους του Ισραήλ. Οι συνεχείς ταπεινώσεις που υφίσταται, ειδικά καθώς ποτέ δεν έκρυψε την επτάχρονη σχέση και συγκατοίκησή του με τον Φουάντ Μουσσά, έναν παλαιστίνιο.
Η ζωή αυτού του ήρωα της φιλίας των λαών και της ειρήνης, που σηκώνει με μεγάλη γενναιότητα το προσωπικό κόστος του αγώνα του, έγινε ταινία. "Ο πολιτής Ναουί" μπορεί να μας διδάξει πολλά, μα πάρα πολλά. Ακόμα και εδώ, στην Ελλάδα, όπου ισοπεδωτικά θεωρούμε πως οι ισραηλινοί είναι συλλήβδην σιωνιστές, μισαλλόδοξοι και φονιάδες των παλαιστινίων. Δεν είναι καθόλου περίεργο που εδώ κανένας δεν γνωρίζει τον Εζρά Ναουί, ούτε το ολοένα και ισχυρότερο ισραηλινό κίνημα ειρήνης.
Χθες, έλαβα ένα email από την πολύ αγωνιστική οργάνωση για την ειρήνη Jewish Voice for Peace. To μήνυμα περιείχε ένα κάλεσμα σε παγκόσμια ηλεκτρονική διαμαρτυρία υπέρ του Ναουί, από τους ειρηνιστές Ναόμι Κλάϊν, Νόαμ Τσόμσκι και Νέβ Γκόρντον. Την υπέγραψα χωρίς δεύτερη κουβέντα, όχι επειδή μου το ζήτησαν τρεις γνωστές προσωπικότητες, αλλά επειδή ειλικρινά ντράπηκα που δεν τον ήξερα...

* Αναδημοσίευση από το Blog

http://horisvia.blogspot.com/2009/06/blog-post_10.html

1 σχόλιο:

Theodota είπε...

Σας ευχαριστώ που ανεβάσατε το κείμενο αυτό. Μου φαίνεται φοβερό και άδικο ότι λίγοι στην Ελλάδα μιλούν για τους πολλούς ισραηλινούς αγωνιστές για την ειρήνη. Ακόμα πιο φοβερό μου φαίνεται ότι για τους περισσότερους, ισραηλινός = σιωνιστής και καταπιεστής και δεν ξέρω τι άλλο (σχεδόν πάντα) κακό. Άνθρωποι σαν τον Ναουί και τους αντιρρησίες συνείδησης δίνουν πραγματικό αγώνα, καθόλου εκ του ασφαλούς, για κάτι που θα έπρεπε όλοι να θεωρούμε αυτονόητο: την ειρήνη, τη δημοκρατία και (προ πάντων) τη μη-βία.
Να'στε καλά κ. Λίτση.