Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009

Απόπειρα να φιμώσουν τον Πάππε

Κινήσεις της αριστεράς εξανέστησαν από την απόφαση δημοτικών αρχών της Γερμανίας να μην επιτρέψουν σε αντί-σιωνιστή Ισραηλινό ιστορικό να μιλήσει. Ο Πάππε λέει ότι η πολιτική του δημάρχου του Μονάχου θυμίζει αυτήν της ναζιστικής Γερμανίας.

Της Sarah Stricker*

Ο αντισιωνιστής ιστορικός καθηγητής Ιλάν Πάππε, ένας από τους σημαντικότερους «νέους Ιστορικούς», επρόκειτο να μιλήσει το προηγούμενο σαββατοκύριακο στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο του Μονάχου. Επιστολή ωστόσο που έστειλε η «Ισραηλινό-Γερμανική ένωση του Μονάχου», υποστήριξε ότι η διάλεξη του Πάππε θα εξελισσόταν σε « σόου αντί-ισραηλινής προπαγάνδας», αναγκάζοντας τον δήμο του Μονάχου να ξανασκεφτεί την εκδήλωση.
Η δημοτική αρχή δεν επέτρεψε στον Πάππε να χρησιμοποιήσει την αίθουσα, δικαιολογώντας την απόφασή του με το επιχείρημα ότι θα γινόντουσαν επεισόδια στην ευρύτερη περιοχή. Η αστυνομία του Μονάχου επέμεινε ότι δεν υπήρχε κίνδυνος για την ασφάλεια αυτών που θα παρακολουθούσαν την εκδήλωση.
Ο δήμαρχος του Μονάχου αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα παρά τις εκκλήσεις των γερμανικών μέσων ενημέρωσης. Οι συνάδελφοι του Πάππε πήραν μία αίθουσα που δεν ανήκε στις δημοτικές αρχές και η διάλεξη έγινε κανονικά.
«Δεν επιδιώκουμε να επικρίνουμε το Ισραήλ, απλά να διεξάγουμε μία πληροφοριακή επιστημονική συζήτηση», δήλωσε ένας από τους συναδέλφους του.
Ο καθηγητής Πάππε απεύθυνε ανοικτή επιστολή προς τον δήμαρχο λέγοντας ότι «την δεκαετία του ’30 ο πατέρας μου, ένας Γερμανός Εβραίος, αναγκάστηκε να σιωπήσει με αντίστοιχο τρόπο και λυπάμαι που ανακάλυψα την ίδια λογοκρισία το 2009».
Ο Πάππε επεσήμανε στην επιστολή του ότι δεν είχε ποτέ εμπειρία καταπίεσης ή τόσο μεγάλης επιθυμίας να μην εκφράσει την άποψη του σε καμιά άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Είπε ότι «μια χούφτα ανθρώπων» προσπάθησε να τρομοκρατήσει τον δήμαρχο, «άνθρωποι που θεωρούν τον εαυτόν τους ως εκπρόσωπους του εβραϊκού λαού και της καταστροφής που πέρασαν στην Ευρώπη».

«Οι λέξεις δεν σκοτώνουν»

Το αριστερό κόμμα της Γερμανίας, το κόμμα των πρασίνων και η οργάνωση ATTAC, που αντιτίθεται στην παγκοσμιοποίηση υπερασπίστηκαν τον Πάππε και επέκριναν τον δήμαρχο για το ότι ενέδωσε στην εβραϊκή οργάνωση.
Το κόμμα των πρασίνων χαρακτήρισε την κίνηση του δημάρχου «πράξη πολιτικής δειλίας». Το τοπικό παράρτημα του «Die Linke»(το κόμμα της αριστεράς) δήλωσε ότι παρόλο που πρέπει να υπάρχει ευαισθησία στα εβραϊκά συμφέροντα στην Γερμανία, «η προσπάθεια να προστατευτεί το Ισραήλ από την κριτική στερώντας την πληροφόρηση από τον κόσμο είναι αδιανόητο».
Ο Πάππε μίλησε στο Ynet για τα άσχημα συναισθήματα που του προκάλεσε το γεγονός. «Η διάλεξη έγινε σε διαφορετικό μέρος στην Γερμανία και όχι εκεί που αρχικά είχε προγραμματιστεί να γίνει, σε μία αίθουσα που ανήκε στο δημαρχείο. Εξεπλάγην από το γεγονός το ότι ο δήμος που με είχε προσκαλέσει και την επιστολή που έστειλαν κάποιοι και δεν έχω ιδέα αν σε αυτούς υπήρχαν και Ισραηλινοί ή όχι, προκαλώντας την ακύρωση την τελευταία στιγμή», είπε.
Κατά τον καθηγητή, «είναι πολύ παράξενο να ακυρώνεται μία διάλεξη λόγω της ανησυχίας για κριτική κατά του Ισραήλ. Αυτή είναι η αιτία, είναι φανερό σε όλους, αλλά γιατί να ακυρωθεί; Οι λέξεις δεν σκοτώνουν, αλλά ανοίγουν το μυαλό.
«Αν ήθελαν, γιατί δεν έφερναν κάποιον από την πρεσβεία να παρουσιάσει την αντίθεση άποψη και να αντικρούσουν τα επιχειρήματά μου; Κάτι τέτοιο δεν μου συνέβη ούτε στο Ισραήλ, για αυτό το κάνει ακόμη πιο παράξενο».

Δημοσιεύτηκε στο Ynetnews στις 12/11/2009

http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3804084,00.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: