Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

Τσόμσκι για Ισραήλ







Οι μεγαλύτεροι εχθροί του Ισραήλ είναι αυτοί που στηρίζουν την πτώση του στην ηθική παρακμή και καταστροφή, δήλωσε σε διάλεξή του στο Δουβλίνο ο γνωστός φιλόσοφος και πολιτικός ακτιβιστής Νόαμ Τσόμσκι
.


Ο Τσόμσκι ανέφερε ότι το Ισραήλ ήταν κάποτε μία πολιτισμένη κοινωνία που έμοιαζε με αυτές των σκανδιναβικών χωρών. Τώρα όμως έχει αλλάξει. Υπάρχει υψηλή ανισότητα όπως και στις ΗΠΑ και το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης έχει καταρρεύσει.
Την δεκαετία του ’70, είπε, το Ισραήλ είχε μία επιλογή μεταξύ του να ζήσει με ασφάλεια εντός των υπαρχόντων συνόρων και της επέκτασης των οικισμών και επέλεξε την επέκταση.
Δεν είναι δυνατόν να συνεχίζεις την στρατιωτική κατοχή και την ίδια στιγμή να διατηρείς στοιχειώδεις ηθικές αξίες. «Οι χειρότεροι εχθροί του Ισραήλ είναι αυτοί που το υποστηρίζουν. Αυτό που στην πράξη υποστηρίζουν ήταν η ηθική κατάπτωση και τελικά καταστροφή», δήλωσε ο Τσόμσκι.
Ο Τσόμσκι που κατάγεται από Εβραίους γονείς της Πενσιλβάνια, δήλωσε ότι κάποτε σκεπτόταν να ζήσει στο Ισραήλ(σ.σ. σε συνέντευξη του παλαιότερα σε ισραηλινή εφημερίδα είχε αναφέρει ότι την δεκαετία του ’50 είχε ζήσει σε ισραηλινό κιμπούτς και ότι όταν ήταν φοιτητής ήταν μέλος της αριστερής σιωνιστικής κίνησης «Χασομέρ Χατσαϊρ» η οποία τασσόταν υπέρ της δημιουργίας διεθνικού κράτους στην Παλαιστίνη).



Πηγές:

http://www.irishtimes.com/newspaper/ireland/2009/1104/1224258026838.html



http://news.infoshop.org/article.php?story=20051115153630441




Δεν υπάρχουν σχόλια: