Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

Έρευνα στην Ολλανδία για ισραηλινά προϊόντα που προέρχονται από τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη

Ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών διέταξε επείγουσα έρευνα για τα καλλυντικά της εταιρίας «Ahava», προϊόντα που παράγονται από ισραηλινή εταιρία στο παλαιστινιακό τμήμα της νεκράς θάλασσας και τα οποία ως ισραηλινά προϊόντα δεν πληρώνουν δασμούς. Η οργάνωση «Γκους Σαλόμ»(από δελτίο τύπου της οποίας η εν λόγω πληροφορία) έστειλε επιστολή στο διοικητικό συμβούλιο της «Ahava» με την οποία τονίζει: Διαβάστε το μήνυμα, έξω από τα κατεχόμενα εδάφη.




Η Ολλανδική κυβέρνηση έδωσε εντολή για επείγουσα έρευνα για τα προϊόντα της εταιρίας «Ahava» που κυκλοφορούν στην Ολλανδία και τα οποία κατασκευάζονται στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Σε περίπτωση που η έρευνα δείξει ότι πρόκειται για προϊόντα που κατασκευάζονται σε παλαιστινιακά εδάφη, θα πληρώσουν κανονικά δασμούς.

Το θέμα ανακίνησε το σοσιαλιστικό κόμμα της αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι τα προϊόντα αυτά έρχονται στην Ολλανδία με την σήμανση «κατασκευασμένα στο Ισραήλ» αν και πρόκειται για προϊόντα από τα κατεχόμενα εδάφη τα οποία δεν αναγνωρίζονται ως εδάφη του κράτους του Ισραήλ. Ο Ολλανδός βουλευτής Βαν Μπούμελ που ανακίνησε το θέμα, υποστήριξε ότι η ενέργεια της εταιρίας «Ahava» παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, επειδή χρησιμοποιεί υλικά από την ακτή της νεκράς θάλασσας που ανήκει στους Παλαιστινίους σε αντίθεση με την συνθήκη της Γενεύης που απαγορεύει σε χώρα κατοχής-συμπεριλαμβανομένων των πολιτών και των επιχειρήσεων της να χρησιμοποιούν φυσικούς πόρους από το κατεχόμενο έδαφος. Ο Ολλανδός βουλευτής ζήτησε όχι μόνο να ακυρωθούν οι απαλλαγές από δασμούς στα προϊόντα της «Ahava», αλλά να απαγορεύσει παντελώς την προώθησή τους στην Ολλανδία και ολόκληρη την ΕΕ.

Τα εργαστήρια της «Ahava» βρίσκονται στον εποικισμό «Ματσπέ Σαλόμ» που βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της νεκράς θάλασσας, που αποτελεί τμήμα της δυτικής όχθης την οποία κατέλαβε το Ισραήλ το 1967. Με βάση τις συνθήκες του Όσλο έπρεπε να είχε παραχωρηθεί στην Παλαιστινιακή Αρχή ήδη από την μεταβατική περίοδο 1996-1999. Η πρώτη κυβέρνηση Νετανιάου όμως δεν τήρησε την συμφωνία.

Οι τελωνειακές αρχές του Ισραήλ έδωσαν στους συναδέλφους τους στην Ολλανδία μόνο τον κωδικό της Ματσπέ Σαλόμ και απέφυγαν να αναγράψουν στην λίστα ότι το εργοστάσιο της « Ahava» βρίσκεται σε κατεχόμενο έδαφος.

Η εταιρία «Ahava» επιχείρησε πριν αρκετά χρόνια να εισέλθει στην ευρωπαϊκή αγορά και έχει κάνει μεγάλη διαφημιστική καμπάνια σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Η ολλανδική ενέργεια και κατ’ επέκταση η ευρύτερη ευρωπαϊκή μπορεί να προκαλέσει σημαντική οικονομική ζημιά στην εταιρία.

Οι δραστηριότητες της εταιρίας βρίσκονται στο επίκεντρο τελευταία αυτών που αντιτίθεται στην ισραηλινή πολιτική συνέχισης της κατοχής. Η βρετανική ανθρωπιστική οργάνωση «Oxfam» ακύρωσε συμβόλαιο που είχε υπογράψει με το μοντέλο Κρίστι Ντέϊβις, μετά την υπογραφή από μέρους της συμβολαίου για συμμετοχή σε διαφήμιση της «Ahava».

Η οργάνωση «Γκους Σαλόμ» έστειλε επιστολή στην διοίκηση της «Ahava» στην οποία αναφέρει «ήλθε ο καιρός να διαβάσετε το μήνυμα στον τοίχο και να αρχίσετε να ετοιμάζεστε να εγκαταλείψετε πραγματικά τα κατεχόμενα εδάφη και να επιστρέψετε στα σύνορα του κράτους του Ισραήλ. Η απόφασή σας να αναμειχθείτε σε κατεχόμενο έδαφος και να εκμεταλλευτείτε φυσικούς πόρους που δεν ανήκουν στο κράτος του Ισραήλ σας ζημιώνει και ενδέχεται να σας επιφέρει ακόμη μεγαλύτερο επιχειρηματικό πλήγμα. Αργά ή γρήγορα θα αναγκαστείτε να εγκαταλείψετε το παράνομο τμήμα που κατέχετε και όσο ταχύτερα το πράξετε τόσο το καλύτερο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: