Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

Ενδιαφέρουσα ομιλία της Πέλεντ Ελχανάν*


Απόσπασμα από πρόσφατη ομιλία της σε διαδήλωση ειρηνιστών στο Τελ Αβίβ


Φαίνεται πως η μόνη αξία για την οποία έχουμε τη δυνατότητα και τα μέσα να την επιβάλλουμε είναι η αξία της άρνησης. Να μάθουμε να λέμε όχι. Να διδάξουμε τα παιδιά μας που δεν έχουν ακόμη δηλητηριαστεί να αντισταθούν στην πλύση εγκεφάλου, να απορρίψουν τους ιούς με τους οποίους μολύνουν τα μυαλά τους.

Είναι δύσκολο και τιτάνιο έργο, αλλά είναι ο μόνο τρόπος να ανακτήσουμε την ανθρωπιά μας. Να πούμε όχι στο κακό, όχι στην εξαπάτηση, όχι στην εμπορία ανθρώπινων όντων, όχι στον ρατσισμό που επεκτείνεται σαν τη φωτιά, ένας ρατσισμός που δεν σταματά στο σημείο ελέγχου της Καλάντια, ούτε στο Ερέτς αλλά μεγαλώνει σαν καρκίνος στα εξαθλιωμένα κέντρα υποδοχής μεταναστών, στα σχολεία που μιλούν για ενσωμάτωση και προωθούν τον διαχωρισμό, για όλους τους πολιτισμούς και όλα τα πιστεύω σε αυτήν τη χώρα.

Αν δεν μάθουμε να αρνούμαστε και να απορρίπτουμε το κακό, να αρνούμαστε τους ανήθικους νόμους και κανονισμούς, θα βρεθούμε να αρνούμαστε και να απορρίπτουμε τον ίδιο μας τον εαυτό, την εσωτερική μας αλήθεια. Πρέπει να αρνηθούμε την αίσθηση μιας σε αφανισμό μειοψηφίας, να αρνηθούμε το φόβο και την ανησυχία καθώς και την αποξένωση-η οποία μας έχει επιβληθεί, να αρνηθούμε τη συνενοχή.

Η άρνηση μας μπορεί να μας γλιτώσει από την υποταγή, από την χρεοκοπία, από την απελπισία. Βρισκόμαστε εδώ σήμερα ως μια αποξενωμένη μειονότητα, την οποία μισούν και καταδιώκουν. Αλλά μαζί με τους φίλους μας που επιθυμούν την ειρήνη πέρα από το Τείχος, πέρα από τα συρματοπλέγματα, μπορεί να γίνουμε πλειοψηφία.

Μόνο η άρνηση να παραδοθούμε σε τείχη και σημεία ελέγχου μπορούν να ανοίξουν τις πύλες του γκέτο μας ώστε να μπορέσουμε να ρίξουμε τα τείχη του δικού τους γκέτο. Να δούμε στο τέλος-τέλος ότι υπάρχει έξω κόσμος, ότι υπάρχουν περιοχές γύρω μας που το Εθνικό Εβραϊκό Ταμείο δεν έχει καταστρέψει. Το ότι υπάρχει ένας πολιτισμός και άνθρωποι που αξίζει να ζήσουν για να συναντηθούμε, να τους γνωρίσουμε και να κάνουμε φίλους, να μάθουμε από αυτούς για αυτόν εδώ τον τόπο στον οποίο ζούμε ως ξένοι κάτοικοι και να θυμηθούμε ότι ο τόπος αυτός μπορεί να γίνει ένας τόπος αξεπέραστης ομορφιάς.


Το πλήρες κείμενο της ομιλίας στα αγγλικά στο:

http://www.kibush.co.il/show_file.asp?num=37593


*Η Νούριτ Πέλεντ-Ελχανάν είναι Ισραηλινή ακτιβίστρια και καθηγήτρια στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ. Είναι από τους ιδρυτές της οργάνωσης Bereaved Families for Peace(Οικογένειες Πενθούντων για την Ειρήνη). Μετά το θάνατο της 13χρονης κόρης της από επίθεση αυτοκτονίας το 1997 η Ελχανάν έχει γίνει μία από τις σημαντικότερες επικριτές της ισραηλινής κατοχής της Δυτικής Όχθης και της Γάζας.

Ήταν η βασική ομιλητής σε διαδήλωση ειρηνιστών στο Τελ Αβίβ στις αρχές Ιανουαρίου με αφορμή την επέτειο του ενός χρόνου από την ισραηλινή εισβολή στην Γάζα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: