Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Ισραήλ: Διαδηλώσεις κατά του Ρατσισμού


Χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν το Σάββατο το βράδυ στους δρόμους του Τελ Αβίβ, σε κοινή διαδήλωση Εβραίων και Αράβων κατά της ψήφισης από το υπουργικό συμβούλιο του λεγόμενου νόμου περί υπηκοότητας, ο οποίος απαιτεί από τους μη Εβραίους που ζητούν την Ισραηλινή υπηκοότητα να ορκίζονται πίστη στο κράτος του Ισραήλ ως εβραϊκού και δημοκρατικού κράτους.
Ο νόμος αυτός δεν έχει στόχο μόνο τους μη Εβραίους μετανάστες που έχουν κατακλύσει το Ισραήλ τα τελευταία χρόνια σε αναζήτηση δουλειάς και οι οποίοι έχουν αρχίσει να ζητούν να γίνουν Ισραηλινοί υπήκοοι, αλλά κυρίως τους Ισραηλινούς άραβες, τους Παλαιστινίους που εξακολουθούν να ζουν στα πατρογονικά τους εδάφη, στην σημερινή επικράτεια του κράτους του Ισραήλ και να λογίζονται Ισραηλινοί υπήκοοι.
Παρόλο που τυπικά έχουν ίσα δικαιώματα με τους Εβραίους πολίτες του ισραηλινού κράτους, υπόκεινται σε δεκάδες κρυφές και φανερές διακρίσεις. Τώρα υπό την πίεση της ισραηλινής ακροδεξιάς που επιζητεί να απονομιμοποιήσει την παρουσία Παλαιστινίων που είναι Ισραηλινοί υπήκοοι, η κυβέρνηση του Ισραήλ ζητά από τους πολίτες αυτούς και όχι μόνο, να αποδεχθούν επισήμως με όρκους και τα σχετικά, τον εβραϊκό χαρακτήρα του κράτους.
Όπως έγραψε εύστοχα προ ημερών ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «Χαάρετς» Γκιντεόν Λέβι, «το Ισραήλ αλλάζει τον χαρακτήρα του. Ως αποτέλεσμα θα μπορούσε να αλλάξει και το όνομά του σε Εβραϊκή Δημοκρατία του Ισραήλ, όπως η Ισλαμική δημοκρατία του Ιράν… Από εδώ και στο εξής θα ζούμε σε μια νέα, επίσημα εγκεκριμένη, εθνοκρατική, θρησκευτική, εθνικιστική και ρατσιστική χώρα».
Οι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν «Εβραίοι και Άραβες αρνούνται να γίνουν εχθροί» και «Μαζί θα προστατεύσουμε τη δημοκρατία». Μεταξύ των διοργανωτών ήταν το Χαντάς(Μέτωπο για την Ισότητα και την Δημοκρατία-μετωπικό σχήμα που υποστηρίζεται από το ΚΚ Ισραήλ), το Μέρετς(κόμμα της σιωνιστικής αριστεράς), το Πράσινο Κίνημα, το «Γκους Σαλόμ»(Μέτωπο Ειρήνης) και πολλές άλλες κινήσεις προστασίας των κοινωνικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ορισμένοι διαδηλωτές κρατούσαν Ισραηλινές και κόκκινες σημαίες και φώναζαν «Λίμπερμαν, Λίμπερμαν φασίστα και ρατσιστή». Οι διοργανωτές μοίρασαν φυλλάδια που έγραφαν ειρωνικά: «Ο όρκος πίστης της κυβέρνησης του Ισραήλ στους πολίτες αυτής της χώρας. Υπόσχομαι να προβώ σε διακρίσεις ή να στερήσω το δικαίωμα σε οποιονδήποτε εξαιτίας της καταγωγής του, του φύλου, της εθνικότητας, της προφοράς, του χρώματος, της κουλτούρας, της οικονομικής του κατάστασης ή οποιουδήποτε άλλου λόγου». Υπήρχε παρουσία πολλών αστυνομικών στους οποίους οι διαδηλωτές κόλλησαν στα στόματα αυτοκόλλητα που έγραφαν: «Παρέμεινα σιωπηλός».
Κύριοι πολιτικοί ομιλητές ήταν ο βουλευτής του κόμματος Χαντάς Ντοβ Κχενίν, ο βουλευτής του κόμματος Μέρετς Χαίμ Ορόν, ο βουλευτής του Χαντάς Μοχάμεντ Μπαράκε και ο δημοσιογράφος Μεράβ Μιχαέλι.
Ο Κχενίν προειδοποίησε ότι η ιδέα μεταφοράς των Ισραηλινών Αράβων πολιτών σε ένα παλαιστινιακό κράτος ξεκίνησε ως εφιάλτης, αλλά από τότε έχει μετεξελιχθεί σε πρακτικό σχέδιο. «Η ανακοίνωση, «Οι άραβες πολίτες του Ισραήλ αποτελούν πραγματική δημογραφική απειλή» δεν ξεστομίστηκε από τον Ραβίνο Μέιρ Καχάνε(σ.σ. ο Καχάνε ηγείτο ενός μικρού φασιστικού κόμματος την δεκαετία του ’80 που μιλούσε ανοικτά για «μεταφορά» των Αράβων του Ισραήλ-δολοφονήθηκε στη Νέα Υόρκη από ισλαμιστές εξτρεμιστές) ή τον Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, αλλά τον πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάου σε συνέδριο στην Ιερουσαλήμ. Δύο χρόνια πριν, η ιδέα μεταφοράς πληθυσμού ήταν ένα σύνθημα των ακροδεξιών κομμάτων. Ένα μήνα πριν έγινε επίσημη θέμα από τον υπουργό Εξωτερικών στα Ηνωμένα Έθνη», τόνισε. «Φίλοι, η μεταφορά πληθυσμών μετατράπηκε από εφιάλτη σε επιχειρησιακό σχέδιο. Εναντίον του βρισκόμαστε όλοι εδώ σήμερα».
Ο βουλευτής του Μέρετς Ορόν καταδίκασε επίσης το νόμο περί όρκου πίστης, αποκαλώντας τον ρατσιστικό και αντιδημοκρατικό. « Η αντιδημοκρατική αυτή επίθεση αποσκοπεί στο να αποκλείσει τον Αραβικό πληθυσμό από το δημοκρατικό παιχνίδι και να εγκαταστήσει το εθνοκεντρικό καθεστώς της άκρας δεξιάς στην κυβέρνηση», επεσήμανε ο Ορόν. «Η Κνέσετ(σ.σ Ισραηλινή βουλή) έχει 11 νομοσχέδια προς συζήτηση και όλα τους βρωμάνε από ρατσισμό».
Την προηγούμενη εβδομάδα, οι υπουργοί της κυβέρνησης ενέκριναν με πλειοψηφία την αμφιλεγόμενη τροποποίηση η οποία θα ζητά από κάθε μη Εβραίο που επιζητεί να γίνει πολίτης του Ισραήλ να ορκιστεί πίστη στο «Κράτος του Ισραήλ ως Εβραϊκού και δημοκρατικού κράτους».
Η τροποποίηση είναι μία από τις υποσχέσεις του πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάου προς το κόμμα Γισραέλ Μπεϊτένου του Αβιγκντόρ Λίμπερμαν στα πλαίσια της συμφωνίας για κυβέρνηση συνασπισμού. Από την ώρα που το Γισραέλ Μπεϊτένου μπήκε στην κυβέρνηση έχει προωθήσει πλειάδα νομοθετημάτων με νόμους «πίστης» οι οποίοι θεωρούνται ότι επιβάλλουν διακρίσεις κατά των Αράβων πολιτών του Ισραήλ.

Πηγές:

http://www.haaretz.com/news/national/thousands-march-in-tel-aviv-against-loyalty-oath-bill-1.319431

http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3970192,00.html

http://www.haaretz.com/print-edition/opinion/the-jewish-republic-of-israel-1.318135

1 σχόλιο:

Moρντεχάϊ Φριζής είπε...

ΑΚΡΟ-ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΝΤΙ-ΙΟΥΔΑΪΚΗ ΑΝΤΙ-ΣΙΩΝΙΣΤΙΚΉ ΦΙΛΟ-ΑΡΑΒΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ...