Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2009

Εφεδροι αρνούνται να υπηρετήσουν στην Γάζα

Ισραηλινοί έφεδροι αρνούνται να πολεμήσουν στην Γάζα. Σύμφωνα με δημοσίευμα ισραηλινής εφημερίδας, ένας έφεδρος Ισραηλινός αρνήθηκε να μπει στην Λωρίδα της Γάζας με την μονάδα του και έχει καταδικαστεί σε 14 ημέρες φυλακή. Ήταν ο πρώτος στρατιώτης που αρνήθηκε να εκτελέσει διαταγές.
Από τις 27 Δεκεμβρίου που άρχισε η ισραηλινή εισβολή στην Γάζα, οκτώ έφεδροι αρνήθηκαν να εισβάλλουν στην Λωρίδα. Παράλληλα μία από τις οργανώσεις εφέδρων με την επωνυμία «Κουράγιο Να Αρνηθείς», που δημιουργήθηκε το 2002, με επιστολή που δημοσίευσαν αρχικά τότε 51 έφεδροι αξιωματικοί και στρατιώτες στον τύπο, συγκεντρώνοντας 550 υπογραφές, δραστηριοποιείται ξανά. Στην επιστολή που έκανε τότε αίσθηση καθώς υπέγραφαν αξιωματικοί και στρατιώτες με περγαμηνές σε πολεμικές επιχειρήσεις του Ισραήλ, οι έφεδροι αρνούνταν να υπηρετήσουν στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, αντιδρώντας στην κλιμάκωση τότε των ισραηλινών επιδρομών τόσο κατά της δυτικής όχθης όσο και κατά της λωρίδας της Γάζας.
Στο Ισραήλ υπάρχει επί δεκαετίες ανθηρό κίνημα αρνητών στράτευσης, το οποίο μαζικοποιήθηκε την δεκαετία του ’80, με τον πρώτο πόλεμο στον Λίβανο και το ξέσπασμα της πρώτης παλαιστινιακής ιντιφάντα. Από το 2000 και μετά εκδηλώνονται κατά καιρούς διάφορες τέτοιου είδους προσπάθειες. Πρόσφατα νεαρά αγόρια και κορίτσια, απόφοιτοι λυκείου, αρνούνται να υπηρετήσουν, έχοντας για τον λόγο αυτό καταδικαστεί σε φυλάκιση στις στρατιωτικές φυλακές.
Με τη ευκαιρία συνιστώ να δείτε την ταινία «Βαλς με τον Μπασίρ», ισραηλινή ταινία που δείχνει ανάγλυφα το πώς από την «αθωότητα» ένας συνηθισμένος Ισραηλινός στρατιώτης φθάνει στις τύψεις, με αφορμή την εισβολή στον Λίβανο το 1982 και την σφαγή στα παλαιστινιακά στρατόπεδα Σάμπρα και Σατίλα.
Πηγές:
http://www.democraticunderground.com/discuss/duboard.php?az=view_all&address=124x241336
http://www.haaretz.com/hasen/spages/1054861.html
http://december18th.org/
http://www.seruv.org.il

Δεν υπάρχουν σχόλια: