Βρετανός εισαγγελέας προσπάθησε να ασκήσει δίωξη κατά του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ, κατηγορώντας τον για εγκλήματα πολέμου στην διάρκεια της πρόσφατης εισβολής στην Λωρίδα της Γάζας.
Η κίνηση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί δείχνει την αυξανόμενη δυσκολία που αντιμετωπίζουν Ισραηλινοί αξιωματούχοι στην διάρκεια διπλωματικών και άλλων επαφών που έχουν στην Ευρώπη, ιδιαίτερα μετά την δημοσιοποίηση της έκθεσης Goldstone.
Παρόλο που θεωρώ ως ένα βαθμό υποκριτικές τέτοιου είδους ενέργειες-οι μισοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ θα έπρεπε να κάθονται στο σκαμνί μόνο για τον πόλεμο του Βιετνάμ-και δεν πιστεύω στις «διεθνείς» δίκες αλλά ότι οι ίδιοι οι λαοί πρέπει κάποτε να στείλουν στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας τύπους σαν το Μπαράκ, τον Σαρόν κλπ, η ενέργεια αυτή έχει σημαντική συμβολική σημασία. Θυμηθείτε τι έγινε για παράδειγμα με τον Χιλιανό δικτάτορα Πινοσέτ, που ήθελε να κυκλοφορεί σαν να μην τρέχει τίποτα μετά από όσα είχε διαπράξει κατά του λαού της Χιλής.
Ακολουθεί σχετική ανταπόκριση για το θέμα από το ισραηλινό δίκτυο ynet.
«Θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε την νομική δίωξη κατά Ισραηλινών αξιωματούχων»
Ο Βρετανός εισαγγελέας που επιχείρησε να συλληφθεί ο Υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ στην Βρετανία δηλώνει ότι οι προσπάθειες για δίωξη Ισραηλινών αξιωματούχων που εμπλέκονται στον πόλεμο της Γάζας δεν θα σταματήσουν
του Χαγκίτ Κλάϊμαν
ΛΟΝΔΙΝΟ-Ο εισαγγελέας Αλί Ταγιέμπ, που ενορχήστρωσε το δικαστικό αίτημα που ζητούσε από τις βρετανικές αρχές να συλλάβουν τον υπουργό Άμυνας Εχούντ Μπαράκ για εγκλήματα πολέμου τα οποία διέπραξε κατά την διάρκεια του πολέμου στην Γάζα, δήλωσε την Τρίτη ότι θα συνεχίσει να παίρνει νομικά μέτρα κατά οποιουδήποτε Ισραηλινού αξιωματούχου φθάνει στην Βρετανία.
Νωρίτερα, το Δικαστήριο του Λονδίνου είχε απορρίψει το αίτημα, λέγοντας ότι ο Μπαράκ χαίρει διπλωματικής ασυλίας και ως εκ τούτου δεν μπορεί να διωχθεί.
Ο Ταγιέμπ, Βρετανός πακιστανικής καταγωγής, προετοίμασε την αγωγή την οποία ο Εισαγγελέας Μισέλ Μασίαχ κατέθεσε στο δικαστήριο. Δήλωσε στο Ynet ότι οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι «θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι θα είμαστε αμείλικτοι στην προώθηση δικαστικών ενεργειών εναντίον τους».
Το γραφείο του, το οποίο ειδικεύεται στα ανθρώπινα δικαιώματα, θα συνεχίσει να προσπαθεί να προσάγει σε βρετανικό δικαστήριο εντάλματα σύλληψης κατά οποιουδήποτε Ισραηλινού αξιωματούχου φθάνει στην Βρετανία, δήλωσε.
«Δεν έχω τίποτα εναντίον του Ισραήλ προσωπικά. Οι πολιτικές μου απόψεις δεν έχουν να κάνουν με την υπόθεση», δήλωσε στο Ynet ο Ταγιούμπ, προσθέτοντας ότι δεν αποκλείει την πιθανότητα μια μέρα να εκπροσωπήσει έναν Ισραηλινό έποικο κατά της Χαμάς- αν η υπόθεση στέκει.
Ο Ταγιέμπ εξέφρασε απογοήτευση λέγοντας ότι η απόφαση του δικαστηρίου, λέγοντας ότι αν δεν υπήρχε διπλωματική ασυλία, θα είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης. Παρόλα αυτά, δεν σκοπεύει να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3783209,00.html
This week: Ruling the air and women’s empowerment
Πριν από 6 χρόνια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου