Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

Η Οικονομία της Κατοχής

Εκτός από την εθνική καταπίεση οι Παλαιστίνιοι των κατεχομένων εδαφών βιώνουν και την οικονομική εκμετάλλευση. όπως αναφέρει έκθεση του Ισραηλινού οικονομολόγου και ακτιβιστή Σιρ Χεβέρ για το Κέντρο Εναλλακτικής Πληροφόρησης, το Ισραήλ έχει κατακρατήσει δισεκατομμύρια σέκελ από το 1970 μέχρι σήμερα από εισφορές που αφορούν Παλαιστίνους εργάτες από τα κατεχόμενα, χωρίς να τους έχει αποδώσει τα χρήματα αυτά.
Για δεκαετίες ένα κομμάτι των Παλαιστινίων της δυτικής όχθης και της Γάζας, εργαζόταν σε επιχειρήσεις εντός Ισράηλ(από εργοστάσια μέχρι οικοδομές, καθαριότητα, κουζίνες εσταιτορείων κ.λ.π.)., άλλοι νόμιμα, άλλοι παρανομα. Θυμάμαι πολλές φορές, όταν ζούσα στο Ισραήλ, Παλαιαστίνους εργάτες(από το Ισραήλ ή τα κατεχόμενα δεν ξέρω), να στέκονται στις εισόδους των πόλεων νωρίς το πρωί αναζητώντας μεροκάματαο ή περιμένοντας τα ειδικά πλεωφορεία που τους μετέφεραν στον τόπο δουλειάς.
Από την εμπειρία μου ως φοιτητής που εργάστηκα σε σουπερμάρκετ, θυμάμαι την άσχημη φραστική κα ενίοτε με χειροδικία, συμπεριφορά των προϊσταμένων στους Άραβες εργάτες που δούλευαν ως καθαριστές κ.λ.π. και θεωρούνταν ως οι υπαριθμόν ένα ύποπτοι σε περιστατικά κλοπής κ.λ.π.

Σε αυτήν την έκθεση προβαίνουμε σε έναν κατά προσέγγιση υπολογισμό των ποσών που το Τμήμα Πληρωμών έχει κρατήσει από τους μισθούς των Παλαιστινίων εργαζομένων από τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη οι οποίοι εργάζονται στο Ισραήλ ή κρατήθηκαν για αυτούς από τους εργοδότες τους την περίοδο 1970-2009.
Τα ποσά αυτά τυπικά κρατήθηκαν για να χρηματοδοτηθούν τα διάφορα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά στην πράξη η πλειονότητα των χρημάτων μεταφέρθηκε στο Ισραηλινό υπουργείο Οικονομικών και την Χισταντρούτ(Την Ισραηλινή Ομοσπονδία Εργαζομένων). Ο υπολογισμός δείχνει ότι στην διάρκεια δεκαετιών, το κράτος του Ισραήλ συσσώρευσε χρέη δισεκατομμυρίων σέκελ προς τους Παλαιστινίους εργαζόμενους. Το χρέος πρέπει να καταβληθεί στους ίδιους εργαζόμενους ή τους δικαιούχους, με βάση τις πλήρεις και λεπτομερείς λίστες του Τμήματος Πληρωμών.
Ο στόχος υποτίθεται του Τμήματος Πληρωμών ήταν η ισότητα στις μισθολογικές συνθήκες των Παλαιστινίων εργαζομένων από τα κατεχόμενα με αυτές των Ισραηλινών εργαζομένων. Το τμήμα δημιουργήθηκε το 1970 και ανήκε έως το 2009, στο υπουργείο Βιομηχανίας, Εμπορίου και Εργασίας(το οποίο σήμερα έχει συγχωνευτεί στο υπουργείο Εσωτερικών, αφότου οι Παλαιστίνοι εργάτες καθορίστηκαν ως «ξένοι εργαζόμενοι»).
Το κράτος υποχρέωσε τους εργοδότες(με βάση απόφαση του 1970) να μεταφέρουν το καθαρό εισόδημα των Παλαιστινίων εργατών στο Τμήμα Πληρωμών.
Το Τμήμα Πληρωμών έπρεπε να αφαιρέσει από τους μισθούς διάφορους φόρους και κοινωνικά επιδόματα αντίστοιχα αυτών των Ισραηλινών εργαζομένων. Για παράδειγμα το 92% των χρημάτων που έπρεπε να είχε αφαιρεθεί για Εθνική Ασφάλιση μεταβιβάστηκε στην υπηρεσία Εθνικής Ασφάλισης μόνο για περιπτώσεις εργατικών ατυχημάτων και πτώχευσης του εργοδότη. Είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα παραδείγματα, αλλά όχι το μόνο, της τρελής κλοπής που γίνεται υπό την προστασία της απόφασης της κυβέρνησης και του διακηρυγμένου σκοπού για «προστασία» των Παλαιστινίων εργατών.
Κάναμε τον υπολογισμό των Παλαιστινίων εργατών που εργάστηκαν επισήμως στο Ισραήλ. Δύο ομάδες Παλαιστινίων εργατών απουσιάζουν από την έκθεση αυτή: Οι Παλαιστίνοι εργάτες στους Ισραηλινούς οικισμούς στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και οι ανεπίσημοι Παλαιστίνοι εργάτες, των οποίων οι μισθοί δεν περνούν μέσα από το Τμήμα Πληρωμών.

Λεπτομέρειες για την έκθεση στο:
http://www.alternativenews.org/index.php?option=com_content&view=article&id=2467:the-economy-of-the-occupation-25-israel-owes-billions-of-shekels-to-palestinian-workers&catid=172:economy-of-the-occupation&Itemid=930

Δεν υπάρχουν σχόλια: