Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Χήρα του Μωσέ Νταγιάν: Το Ισραήλ δεν ξέρει πως να κάνει ειρήνη

«Το Ισραήλ δεν ξέρει πώς να κάνει ειρήνη», ενδιαφέρουσα δήλωση της 93 ετών σήμερα χήρας του Μωσέ Νταγιάν, του γνωστού στρατηγού του πολέμου των Έξι ημερών, σε συνέντευξή της στον δημοσιογράφο Γκιντεόν Λέβι της εφημερίδας «Χαάρετς»(28/02/2010).


Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για την εκδίωξη των Παλαιστινίων η Ρουθ Νταγιάν απαντά: «Δεν εκδιώξαμε. Όταν ήμουν παιδί, δεν εκδιώξαμε. Αγοράσαμε αυτά τα κομμάτια γης. Από τότε, όμως, πολλά πράγματα συνέβησαν και σήμερα το Ισραήλ δεν είναι το ίδιο. Είναι κλισέ να λέμε το ότι είμαστε ένα κράτος κατοχής και ότι προσπαθούμε να κατακτήσουμε κι’ άλλο περισσότερο. Είμαι σε μια ηλικία όπου δεν μιλά’ πια για ειρήνη. Δεν ξέρουμε πώς να κάνουμε ειρήνη. Πάμε από πόλεμο σε πόλεμο και αυτό ποτέ δεν θα τελειώσει.

Ποιος φταίει για αυτό;

Εμείς κυρίως. Δεν μπορούμε εμείς με όλη αυτή τη δύναμη που έχουμε να κάνουμε ένα βήμα;

Ποτέ χάσατε την ελπίδα για ειρήνη;

Πιστεύω πως ο Σιωνισμός εκπλήρωσε το έργο του. Έζησα πολλούς πολέμους και δεν μπορώ να αγνοήσω το γεγονός ότι δεν μας ήθελαν. Όταν πηγαίνω στα κατεχόμενα εδάφη, δεν επιχειρώ καν να τους δημιουργήσω ελπίδα για ειρήνη. Απλώς από ευγένεια, τους λέω ότι ελπίζω πως κάτι θα αλλάξει, αλλά η επιδείνωση είναι πολύ άσχημη. Ιδίως το τείχος. Είναι κάτι που δεν μπορώ να ανεχτώ.

Δύο κράτη ή ένα;

Υπήρξε εποχή που σκεφτόμουν ένα κράτος για δύο λαούς. Τώρα βλέπω ότι πρέπει να αποκτήσουμε δύο κράτη γιατί είμαστε πραγματικά διαφορετικοί και θα ήταν καλύτερα αν ο καθένας αναλάβει να προσέχει τα του οίκου του.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης στο:

http://www.haaretz.com/hasen/spages/1152801.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: