Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Αντιδράσεις για μακελειό στη Γάζα

Μερικές πρώτες αντιδράσεις από Ισραηλινούς αριστερούς, όπως ο Ούρι Αβνέρι




Ούρι Αβνέρι: αυτή τη νύχτα συντελέστηκε ένα έγκλημα καταμεσής στη θάλασσα, με εντολή της κυβέρνησης του Ισραήλ και του στρατού. Μία πολεμοχαρής επίθεση κατά πλοίων που κουβαλούσαν βοήθεια και θανατηφόροι πυροβολισμοί κατά ανθρωπιστών και ειρηνιστών. Είναι μία τρελή ενέργεια που μόνο μία κυβέρνηση που έχει περάσει όλες τις κόκκινες γραμμές μπορεί να κάνει.

Μία τρελή κυβέρνηση που έχει χάσει κάθε συγκράτηση και «οποιαδήποτε σχέση με την πραγματικότητα θα μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο-να θεωρήσει πλοία που κουβαλούν ανθρωπιστική βοήθεια και ακτιβιστές της ειρήνης από ολόκληρο τον κόσμο εχθρούς και να στείλει μαζικά στρατιωτική δύναμη σε διεθνή ύδατα για να τους επιτεθεί, πυροβολήσει και σκοτώσει.

Κανείς στον κόσμο δεν θα πιστέψει τα ψέματα και τις δικαιολογίες με τις οποίες « οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης και του στρατού θα παρουσιαστούν», δήλωσε ο πρώην βουλευτής Ούρι Αβνέρι της οργάνωσης «Γκους Σαλόμ».

Η Γκρέτα Μπερλίν, εκπρόσωπος του στολίσκου της ειρήνης που σταθμεύει στην Κύπρο, δήλωσε στους ακτιβιστές της Γκους Σαλόμ ότι οι Ισραηλινοί κομάντος προσγειώθηκαν με ελικόπτερο στα πλοία και άνοιξαν αμέσως πυρ.

Είναι μία μέρα ντροπής για το Κράτος του Ισραήλ, μία μέρα άγχους κατά την οποία ανακαλύπτουμε ότι το μέλλον μας έχει εναποτεθεί σε μία συμμορία χωρίς υπευθυνότητα ανθρώπων. Η μέρα αυτή είναι μία μέρα ντροπής και τρέλας και ηλιθιότητας χωρίς όρια, την μέρα που η ισραηλινή κυβέρνηση φρόντισε να αμαυρώσει το όνομα της χώρας στον κόσμο, προσθέτοντας πειστικά στοιχεία της βιαιότητας και της κτηνωδίας στην ήδη κακή διεθνή εικόνα, αποθαρρύνοντας και απομακρύνοντας τους λίγους εναπομείναντες φίλους.

Πράγματι, σήμερα μία προκλητική ενέργεια έλαβε χώρα στα παράλια της Γάζας-αυτοί που προκάλεσαν όμως δεν ήταν οι ακτιβιστές ειρήνης που προσκλήθηκαν από τους Παλαιστινίους και προσπάθησαν να φθάσουν στην Γάζα. Η πρόκληση έγινε από κομάντος που επέβαιναν σε πλοία του ναυτικού με πρόσκληση της ισραηλινής κυβέρνησης, κλείνοντας το δρόμο των πλοιαρίων βοηθείας και χρησιμοποιώντας θανατηφόρο δύναμη.

Είναι ώρα να αρθεί η πολιορκία της Γάζας, η οποία προκαλεί ανείπωτο πόνο στους κατοίκους της. Σήμερα η ισραηλινή κυβέρνηση έβγαλε τη μάσκα από το πρόσωπό της με τα ίδια της τα χέρια και εκτέθηκε στ γεγονός ότι το Ισραήλ δεν «απαγκιστρώθηκε» από την Γάζα. Η πραγματική απαγκίστρωση από την περιοχή δεν συνάδει με το να εμποδιστεί η πρόσβαση ή με το να στέλνονται στρατιώτες να πυροβολούν και να σκοτώνουν και τραυματίζουν αυτούς που προσπαθούν να φτάσουν εκεί.

Το κράτος του Ισραήλ υποσχέθηκε στις Συμφωνίες του Όσλο 17 χρόνια πριν που θα επιτρέπει και θα ενθαρρύνει τη δημιουργία ενός λιμανιού στην Γάζα, μέσω του οποίου οι Παλαιστίνιοι θα μπορούσαν να εισάγουν και να εξάγουν ελεύθερα για την ανάπτυξη της οικονομίας τους. Είναι καιρός να γίνει πράξη η δέσμευση αυτή και να ανοίξει το λιμάνι της Γάζας. Μόνο όταν ανοίξει το λιμάνι της Γάζας στην ελεύθερη και απρόσκοπτη κίνηση, όπως τα λιμάνια του Ασντότ και της Χάιφα, θα έχει πραγματικά το Ισραήλ απαγκιστρωθεί από την Γάζα. Μέχρι τότε ο κόσμος θα συνεχίσει και σωστά να θεωρεί την Λωρίδα της Γάζας υπό ισραηλινή κατοχή και το κράτος του Ισραήλ υπεύθυνος για την τύχη των ανθρώπων που ζουν εδώ πέρα.

1 σχόλιο:

pestinalithia είπε...

οι ισραηλινη πολιτικη και στρατιωτικη ηγεσια απαρτιζεται απο πολυ αρρωστους και κατα συνεπεια επικυνδυνους τρομοκρατες οι οποιοι πρεπει να κλειστουν αμεσα σε σωφρονιστικο ιδρυμα με καλη ψυχολογικη μοναδα υποστηριξης.μην περιμενετε τιποτα απ,αυτους.πιο πολλα θα μπορουσες να περιμενεις απο τον χιτλερ παρα απ'αυτους.