Παρασκευή 20 Ιουνίου 2008

Υπέρ της εκεχειρίας με την Χαμάς το 56% των Ισραηλινών

Υπέρ της εκεχειρίας με την Χαμάς τάσσεται το 56% των Ισραηλινών, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα στην ευρείας κυκλοφορίας εφημερίδα «Γεντιότ Αχρονότ». Το 79% πάντως πιστεύει ή τείνει να πιστέψει ότι η εκεχειρία δεν θα κρατήσει πολύ.

Εν τω μεταξύ αξιωματούχος της Χαμάς σε τηλεφωνική συνέντευξη προς την εφημερίδα «Χαάρετς» δεν αποκλείει το ενδεχόμενο συμφωνίας ειρήνης με το Ισραήλ.

«Τίποτα δεν είναι απίθανο», δηλώνει το μέλος του παλαιστινιακού κοινοβουλίου και εκπρόσωπος της Χαμάς στην Λωρίδα της Γάζας, Σαλάχ αλ-Μπαρνταγουίλ. « Ο Αραβικός κόσμος έχει ήδη απλώσει το χέρι του για ειρήνη με τους Ισραηλινούς και στο παρελθόν», δηλώνει. «Οι ιδέες του Άχμεντ Γιασίν(ιδρυτής και πρώην ηγέτης της Χαμάς, ο οποίος δολοφονήθηκε από τους Ισραηλινούς), ο οποίος υποστήριζε την εκεχειρία για 15-20 χρόνια, εστιαζόταν στην ειρήνη, όχι στον πόλεμο. Οι άνθρωποι της Χαμάς που επιμένουν ότι δεν θα υπάρξει ποτέ ειρήνη με το Ισραήλ το κάνουν γιατί είναι σκεπτικοί για τις προθέσεις της ισραηλινής ηγεσίας. Όλοι στην δική σας πλευρά λένε ότι η χούντνα(εκεχειρία) είναι μία ευκαιρία για την Χαμάς να μειώσει το στρατιωτικό χάσμα, αλλά στην πραγματικότητα είναι μία ιστορική ευκαιρία για το Ισραήλ και όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να ζήσουν εν ειρήνη και να χτίσουν ένα μέλλον για τις επόμενες γενιές».

Ο Μπρανταγουίλ, 49 ετών, καθηγητής λογοτεχνίας από το Κχαν Γιούνις, ο οποίος ανήκει στην Χαμάς εδώ και είκοσι χρόνια, προσέχει να μη φανεί υπεραισιόδοξος. Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον συντάκτη της «Χάαρετς» Αβι Ισακχάροφ, δηλώνει: «ύστερα από χρόνια πολέμου, η κάθε πλευρά αμφιβάλλει για την σοβαρότητα της άλλης για διατήρηση της εκεχειρίας. Η πλευράς σας λέει ότι οι μικρές οργανώσεις μπορεί να την τινάξουν στον αέρα, αλλά όλες έχουν υποσχεθεί να την τηρήσουν. Η εμπειρία δείχνει ότι όταν η Χαμάς δεσμεύεται σε κάτι, κάνει τα πάντα για να κρατήσει τις υποσχέσεις».

«Σήμερα, οι σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς είναι σχέσεις εχθρών», εξηγεί ο Μπαρνταγουίλ. «Αλλά στη διάρκεια διαπραγματεύσεων στο παρελθόν μεταξύ Χαμάς και Φατάχ συμφωνήσαμε στην εθνική συμφωνία συμφιλίωσης, που λέει ότι ένα παλαιστινιακό κράτος θα δημιουργηθεί εντός των συνόρων του 1967. Το Ισραήλ δεν πρέπει να αγνοεί μία τέτοιου είδους συμφωνία με την Χαμάς-ειδάλλως μία ιδεολογία περισσότερο εξτρεμιστική από την Χαμάς θα είναι το αποτέλεσμα. Το Ισραήλ πρέπει να κατανοήσει ότι σήμερα, η Χαμάς είναι παράγοντας που εξισορροπεί τους ριζοσπάστες και τις εκτός έλεγχου φωνές τόσος τον αραβικό όσο και στον μουσουλμανικό κόσμο».

Τότε γιατί δεν αναγνωρίζετε το Ισραήλ, ερωτά ο συντάκτης της «Χαάρετς» σε άλλο σημείο της συνέντευξης.

« Δεν θα επαναλάβουμε τα λάθη της Φατάχ και να μπούμε στην όλη περιπέτεια αναγνώρισης του Ισραήλ. Μέχρι σήμερα, τα σύνορα αυτού του κράτους παραμένουν ασαφή. Είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ. Η εκεχειρία είναι ένα είδος ντε-φάκτο αναγνώρισης αυτής της οντότητας, όπως και το Ισραήλ αναγνωρίζει την ύπαρξη της Χαμάς. Δεν μπορούμε να αρνηθούμε την πραγματικότητα που υπάρχει».

Ποιος είναι ο νικητής και ποιος ο ηττημένος όταν πρόκειται για την εκεχειρία;

Η συμφωνία εξυπηρετεί τα συμφέροντα και των δύο πλευρών. Κανείς δεν κέρδισε, αλλά η εκεχειρία ευνοεί τόσο το Ισραήλ όσο και την Χαμάς. Είναι βέβαια φυσικό για την κάθε πλευρά να προσπαθεί να παρουσιάσει την κίνηση ως νίκη για τον εαυτό της και να ενισχύει τα επιτεύγματά της. Στο τέλος, όλοι κερδίζουν. Ειδάλλως, δεν θα συμφωνούσαν στην εκεχειρία».

Το όλο κείμενο της συνέντευξης βρίσκεται στο

http://www.haaretz.com/hasen/spages/994774.html




Δεν υπάρχουν σχόλια: