Τετάρτη 18 Ιουνίου 2008

Κουράγιο Να Αρνηθείς

Τον Ιανουάριο του 2002, 51 έφεδροι στρατιώτες και αξιωματικοί του Ισραήλ υπέγραψαν την «Επιστολή των Μαχητών» με την οποία αρνούνται «να πολεμήσουν πέραν των συνόρων του 1967, στα κατεχόμενα δηλαδή παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής όχθης και της Λωρίδας της Γάζας. Την επιστολή έχουν έκτοτε υπογράψει 629 έφεδροι στρατιώτες και αξιωματικοί από όλες τις μονάδες του ισραηλινού στρατού, ενώ η κίνηση έχει μαζέψει περισσότερες από 14.550 υπογραφές συμπαράστασης από ολόκληρο τον κόσμο στην ιστοσελίδα της(www.seruv.org.il).

Το 2006 δημοσίευσαν πληρωμένη καταχώρηση με την οποία καλούσαν ξανά τους Ισραηλινούς στρατιώτες να αρνηθούν να πάρουν μέρος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Λωρίδας της Γάζας. Ακολουθεί το εν λόγω κείμενο:

Εμείς αξιωματικοί και οπλίτες του Ισραηλινού Στρατού

Που έχουμε υπηρετήσει για πολλά χρόνια σε διάφορα μέτωπα

Που θρηνούμε τους φίλους και συντρόφους μας που χάθηκαν στα πεδία των μαχών για την υπεράσπιση της πατρίδας

Καλούμε τους στρατιώτες του ισραηλινού στρατού-πιλότους, αξιωματικούς του ναυτικού, μάχιμους και στρατιώτες που υπηρετούν στο πυροβολικό να αρνηθούν να ρίξουν στην Γάζα.

Οι βομβαρδισμοί του ισραηλινού στρατού εναντίον της Γάζας έχουν ήδη φονεύσει δεκάδες αθώους πολίτες, μεταξύ των οποίων νέα παιδιά

Και δεν έχουν καταφέρει τίποτα παρά μόνο την αύξηση των πυραύλων Κασάμ

που εκτοξεύονται κατά του νοτίου Ισραήλ από την Γάζα καθώς και την αύξηση του μίσους των Παλαιστινίων και της βίας κατά του Ισραήλ.

Οι ισραηλινοί πυροβολισμοί και βομβαρδισμοί περιοχών γεμάτων από κατοίκους στην Γάζα είναι έγκλημα πολέμου που υπονομεύει το ηθικό και στην ασφάλεια του Ισραήλ.

Καλούμε τους στρατιώτες του ισραηλινού στρατού να αρνηθούν να σπάσουν την ηθική ραχοκοκαλιά του Ισραήλ

Η πραγματική ασφάλεια δεν θα επιτευχθεί ποτέ με το να σκοτώνονται παιδιά. Είναι δίκαιο και καθήκον κάθε στρατιώτη να αρνηθεί να χύνεται αίμα αθώων πολιτών.

Η αρχική «Επιστολή» των πρώτων 51 εφέδρων αξιωματικών και στρατιωτών έγραφε:

Εμείς, μάχιμοι αξιωματικοί και στρατιώτες του Ισραηλινού Στρατού, που μεγαλώσαμε με τις αρχές του Σιωνισμού, της αυτοθυσίας και της προσφοράς προς τον λαό του Ισραήλ και το κράτος του Ισραήλ, εμείς που πάντοτε υπηρετήσαμε στην πρώτη γραμμή και που ήμασταν οι πρώτοι που εκτελούσαμε την κάθε αποστολή για να υπερασπιστούμε το κράτος του Ισραήλ και την ισχυροποίησή του.

Εμείς, μάχιμοι αξιωματικοί και στρατιώτες που υπηρετήσαμε το Κράτος του Ισραήλ για πολλές εβδομάδες κάθε χρόνο, παρά το σκληρό κόστος για τις προσωπικές μας ζωές, που υπηρετήσαμε ως έφεδροι στα Κατεχόμενα Εδάφη και που δώσαμε διαταγές και οδηγίες που δεν είχαν σε τίποτα να κάνουν με την ασφάλεια της χώρας μας, και που είχαν ως μοναδικό στόχο τον ασφυκτικό έλεγχο του Παλαιστινιακού λαού.

Εμείς, των οποίων τα μάτια έχουν δει το αιματηρό τίμημα που η Κατοχή προκαλεί και στις δύο πλευρές,

Εμείς, που ξέρουμε καλά το πώς οι διαταγές που εμείς δίναμε στα Κατεχόμενα Εδάφη καταστρέφουν όλες τις αξίες πάνω στις οποίες μεγαλώσαμε,

Εμείς, που γνωρίζουμε ότι τα Κατεχόμενα δεν είναι κομμάτι του Ισραήλ και ότι όλοι οι οικισμοί θα πρέπει να εκκενωθούν,

Διακηρύσσουμε ότι δεν θα συνεχίσουμε να παίρνουμε μέρος σε αυτόν τον Πόλεμο των Εποίκων.

Δεν θα συνεχίσουμε να πολεμάμε πέρα των συνόρων του 1967 για να εξουσιάζουμε, εξορίζουμε, καταδικάζουμε στην πείνα και ταπεινώνουμε έναν ολόκληρο λαό.

Διακηρύσσουμε ως εκ τούτου ότι θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε οποιαδήποτε αποστολή του Ισραηλινού στρατού που έχει στόχο την υπεράσπιση του Ισραήλ.

Οι αποστολές της κατοχής και της καταπίεσης δεν εξυπηρετούν αυτόν τον στόχο-και ως εκ τούτου δεν θα πάρουμε μέρος σε αυτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: