Τετάρτη 11 Ιουνίου 2008

Ισραήλ: Διαδηλώσεις Αριστερών κατά της Κατοχής

Το Σάββατο 07/06 αριστεροί ακτιβιστές διαδήλωσαν στο Τελ Αβίβ κατά της συνεχιζόμενης κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών, με αφορμή τα 41 χρόνια από τον πόλεμο των «Έξι Ημερών». Πόλεμο στον οποίο το Ισραήλ κατέλαβε την Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη, εδάφη που άρχισε να εποικίζει στις αρχές του ’70 και που σήμερα βρίσκονται υπό ισραηλινή κατοχή.
Σε σχετικό ρεπορτάζ η εφημερίδα «Χαάρετς» αναφέρει:
Μέλη της οργάνωσης «Γκους Σαλόμ», του κόμματος Χαντάς(Μέτωπο για την Δημοκρατική Ισότητα και την Ειρήνη, υποστηρίζεται από το ΚΚ Ισραήλ), την Επιτροπή κατά της Κατεδάφισης Σπιτιών, των Αναρχικών κατά του Τείχους πραγματοποίησαν πορεία στο πάρκο Μέϊρ, που την Παρασκευή ήταν το σημείο έναρξης της 11ης ετήσιας παρέλασης Ομοφυλόφιλης Περηφάνιας(Gay Parade). Στους διαδηλωτές προστέθηκαν και εκπρόσωποι από τον Συνασπισμό Γυναικών για την Ειρήνη, την Λίγκα Κομμουνιστικής Νεολαίας του Ισραήλ και το κίνημα Σοσιαλιστικός Αγώνας.
«Διαδηλώσαμε εδώ κατά της κατοχής, κατά του πολέμου, κατά της αδικαιολόγητης εξουσίας πάνω σε ένα ξένο λαό-τον λαό της Παλαιστίνης», δήλωσε ο Ορ Σάϊ, μέλος της Λίγκας Κομμουνιστικής Νεολαίας.
Η διαδήλωση ξεκίνησε από κοντινό σημείο και οι διαδηλωτές όλων των ηλικιών έκανα πορεία με συνοδεία της αστυνομίας. Ο εκπρόσωπος της «Γκους Σαλόμ» Ανταμ Κέλερ, ένας από τους οργανωτές της εκδήλωσης, συνέκρινε την κατάσταση των Παλαιστινίων στην Δυτική όχθη με αυτήν των Μαύρων στην Νότιο Αφρική την περίοδο του Απαρτχάιντ.
«Όταν κοιτάζω τους δρόμους της Δυτικής όχθης που προορίζονται μόνο για Ισραηλινούς, θα έλεγα ότι αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό του απαρτχάιντ, κάτι που δεν υπήρχε στην Νότιο Αφρική του απαρτχάιντ, αλλά θα μπορούσε.
Παρά τον συνολικά ειρηνικό χαρακτήρα της πορείας, οι διαδηλωτές συνάντησαν αντιδράσεις. Σύμφωνα με τα λεγόμενα ενός διαδηλωτή, μία γυναίκα φώναζε, «είστε άρρωστοι. Πηγαίνετε να διαδηλώσετε στα κιμπούτς που βομβαρδίζονται στο νότο».

Απόσπασμα από άλλο ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της οργάνωσης «Γκους Σαλόμ».
Η πορεία αρχίζει. Υπάρχουν ορισμένες οργανωμένες ομάδες-οι υποστηρικτές της Γκους Σαλόμ με τις δύο σημαίες(Ισραήλ, Παλαιστίνης), τους κομμουνιστές με τις κόκκινες σημαίες και συνθήματα που συνδέουν την κατοχή με τον παλιό κακό καπιταλισμό. Οι άνθρωποι του Μέρετς(κόμμα της σιωνιστικής αριστεράς), με πράσινες σημαίες και το όνομα του κόμματος και πλακάτ όπως «Η Κατοχή είναι καταστροφή για ο Ισραήλ/41 χρόνια ντροπής, η μαύρη σημαία των Αναρχικών με το τεράστιο «Α», το οποίο κρατούσαν ακτιβιστές που μόλις είχαν επιστρέψει από τις συγκρούσεις με το στρατό στο Μπεϊλίν και το Νααλίν, κάποιοι ριζοσπάστες με συνθήματα υπέρ του δικαιώματος επιστροφής και υποστήριξη στο διεθνές μποϊκοτάζ κατά του Ισραήλ.
Ένα μεγάλο κομμάτι κόσμου, δεν ήθελε να ταυτιστεί με κάποια από τις συνιστώσες του ευρέος αντικατοχικού κινήματος και παρά τις δεκαετίες απογοητεύσεων συνέχισαν να φωνάζουν το σύνθημα «Ειρήνη Ναι! Κατοχή-Όχι!»(σ.σ. δημοφιλές σύνθημα στις αντικατοχικές διαδηλώσεις την δεκαετία του ’80).
Μεγάλη προσοχή δόθηκε στις συνεχιζόμενες μάχες γύρω και μέσα στην Γάζα, την εγκληματική πολιορκία του ενάμιση εκατομμυρίου κατοίκων της Λωρίδας οι οποίοι ζουν μέσα στη φτώχεια στα πρόθυρα λοιμού. Ένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν ήταν το «Μπαράκ, Μπαράκ, χέι χέι, χέι, πόσα παιδιά σκότωσες σήμερα;»
«όλοι, τα νεκρά παιδιά του Ισραήλ και τα νεκρά παιδιά των Παλαιστινίων, όλα δολοφονήθηκαν από αυτή την αιμοδιψή κυβέρνηση, τους καταραμένους υπουργούς και στρατηγούς που είναι κατά της εκεχειρίας που δεν νοιάζονται το πόσοι θα πεθάνουν. Απλά πίνουν το αίμα στα κοκτέιλ πάρτι τους», φωνάζει μία κοπέλα με μία κόκκινη μπλούζα που γράφει «Ανθρώπινα Δικαιώματα, Δικαιώματα των Ζώων-ο ίδιος αγώνας».
Πολλά από τα συνθήματα και τα τραγούδια αφορούσαν και τις δύο πλευρές των συνόρων στην Γάζα, την κατεστραμμένη παλαιστινιακή πόλη της Γάζας και της γειτονικής ισραηλινής πόλης Σντερότ: «Σντερότ και Γάζα, μην απελπίζεστε-θα τερματίσουμε σύντομα την κατοχή!» «Εκεχειρία, σπάστε τον κύκλο του αίματος». «Στην Γάζα και την Σντερότ, τα παιδιά θέλουν να ζήσουν»! «Αλληλεγγύη στην Γάζα και την Σντερότ», «όχι στην κατοχή, όχι στην τρομοκρατία, όχι πυραύλους, όχι στην πολιορκία», «Όχι άλλες πενθούσες οικογένειες-ούτε Ισραηλινών, ούτε Παλαιστινίων», «Όχι άλλα τείχη, όχι άλλα καταφύγια-διάλογος μεταξύ των γειτόνων», «Εβραίοι και άραβες, αρνούνται να είναι εχθροί».
Στη ιστοσελίδα της «Γκους Σαλόμ» υπάρχει μπουκέτο με φωτογραφίες από την διαδήλωση.

Μοιράζουν φυλλάδια για την «Νάκμπα»


Από ρεπορτάζ της εφημερίδας «Χάαρετς»(10/06/2008)
Ισραηλινοί Άραβες(σ.σ. Παλαιστίνιοι υπήκοοι του κράτους του Ισραήλ) θα μοιράσουν 20.000 βιβλιαράκια για την Νάκμπα, που εξιστορούν το τι συνέβη στους Παλαιστινίους μετά το 1948- έξω από σχολεία σε αραβικούς οικισμούς σε ολόκληρη την χώρα.
Τα βιβλιαράκια, που έχουν γραφεί από 150 παιδιά Παλαιστινίων στο Ισραήλ, τα παλαιστινιακά εδάφη, τη Συρία και τον Λίβανο, είναι μέρος της πρωτοβουλίας του Κέντρου Ιμπν Κχαλντούν στην πόλη Τάμρα για την «επιβεβαίωση της παλαιστινιακής συνείδησης και την διατήρησή της στις μελλοντικές γενιές».
Ο δόκτωρ Ασάντ Κάσεμ, πρόεδρος του Κέντρου, δήλωσε ότι η πρωτοβουλία είναι η πρώτη του είδους στην οποία μετέχουν Παλαιστίνιοι που ζουν στο Ισραήλ, τη Δυτική Όχθη, τον Λίβανο και την Συρία.
«Υπάρχει ένα διπλό μήνυμα: Πρώτον, το ότι είμαστε ένας λαός με μία Νάκμπα. Δεύτερον, ότι οι Παλαιστίνιοι του Ισραήλ στηρίζουν το παλαιστινιακό εθνικό κίνημα», δηλώνει ο Γκχάνεμ, μέλος της επιστημονικής κοινότητας του πανεπιστημίου της Χάιφα. «Υπάρχουν τομείς που δεν χρειάζεται να περιμένουμε το εβραϊκό κατεστημένο και ένα από αυτά είναι η εκπαίδευση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: