Τετάρτη 25 Ιουνίου 2008

Ομοσπονδία Ισραήλ-Παλαιστίνης προτείνει ο Μπουργκ


Αδύνατη είναι πλέον η λύση των δύο κρατών για την ισραηλινό-παλαιστινιακή διαμάχη, υποστηρίζει ο πρώην εκπρόσωπος της ισραηλινής βουλής(Κνεσέτ) και σημαίνον στέλεχος του Εργατικού Κόμματος Αβραάμ Μπουργκ, ο οποίος υποστηρίζει τη λύση μιας ισραηλινό-παλαιστινιακής ομοσπονδίας.

«Το ρολόι τρέχει και οι ημέρες μιας βιώσιμης λύσης δύο κρατών τελειώνουν», δήλωσε ο Μπουργκ μιλώντας σε συνέδριο στην αραβική πόλη Baka al-Gharbiyeh(από ρεπορτάζ της εφημερίδας «Χαάρετς» 25/06/2008, βλέπε http://www.haaretz.com/hasen/spages/996222.html

Ο Μπουργκ υποστηρίζει ότι η επιθυμητή λύση για αυτόν θα ήταν μία ισραηλινό-παλαιστινιακή ομοσπονδία, στην οποία θα περιλαμβάνονται και οι δύο εθνότητες της περιοχής, μιας και όπως λέει, είναι «πολύ μικρή» για να μπορέσουν να υπάρχουν δύο κράτη.

Ποιος είναι

Ο Αβραάμ Μπουργκ γεννήθηκε στην Ιερουσαλήμ το 1955 και ήταν γόνος του Ισραηλινού πολιτικού Γιοζέφ Μπουργκ του Εθνικού Θρησκευτικού Κόμματος. Το 1983 τραυματίστηκε από χειροβομβίδα που πέταξαν ακροδεξιοί κατά διαδήλωσης του κινήματος «Ειρήνη Τώρα» στην Ιερουσαλήμ, κατά την οποία δολοφονήθηκε ένας ακτιβιστής ο Εμίλ Γκρουντσβάϊχ. Υπηρέτησε στις επίλεκτες δυνάμεις, ενώ η μητέρα του καταγόταν από την Χεβρώνα, όπου επέζησε των ταραχών κατά των Εβραίων κατοίκων της πόλης το 1929 και των αραβικών σφαγών.

Ο Μπουργκ ο οποίος μέχρι και το 2000 εκλεγόταν με το Εργατικό Κόμμα και είχε θητεύσει σε θέσεις κλειδί όχι μόνο του κράτους του Ισραήλ(εκπρόσωπος της βουλής-Κνεσέτ) αλλά και διεθνών σιωνιστικών οργανώσεων, όπως το Εβραϊκό Πρακτορείο(σ.σ. προωθεί την εβραϊκή μετανάστευση στο Ισραήλ και ήταν ο βασικός φορέας προώθησης της εβραϊκής μετανάστευσης στην Παλαιστίνη πριν την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ) και της Παγκόσμιας Σιωνιστικής Οργάνωσης, εξέπληξε την κοινή γνώμη, προκαλώντας σάλο, όταν στις 15 Σεπτεμβρίου του 2003 δημοσίευσε άρθρο στην εφημερίδα «Γκάρντιαν», με τίτλο «Το Τέλος του Σιωνισμού», όπου υποστήριζε ότι το Ισραήλ πρέπει να απαλλαγεί από τις αυταπάτες και να επιλέξει μεταξύ ρατσιστικής καταπίεσης και δημοκρατίας-βλέπε http://www.guardian.co.uk/world/2003/sep/15/comment

Πρόσφατα εξέδωσε ένα ακόμη βιβλίο που προκαλεί σάλο στο Ισραήλ το «Νικώντας τον Χίτλερ» όπου μεταξύ άλλων γράφει ότι «το στρατηγικό λάθος του Σιωνισμού ήταν ότι δεν άφησε εναλλακτικές λύσεις. Το Ισραήλ έχει μόνο σώμα, δεν έχει ψυχή»

Για το θέμα βλέπε

http://www.haaretz.com/hasen/spages/868215.html

καθώς και συνέντευξή του στο

http://www.haaretz.com/hasen/spages/868385.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: