Τρίτη 1 Ιουλίου 2008

Συνέλαβαν τον Μοχάμεντ Ομέρ

O Παλαιστίνιος δημοσιογράφος Μοχάμεντ Ομέρ, που βρέθηκε πρόσφατα και στη χώρα μας, καταγγέλλει ότι κρατήθηκε για τέσσερις ώρες με το που πέρασε από την Ιορδανία στο Ισραήλ. «Ήθελαν να με ταπεινώσουν. Κατέρρευσα και άρχισα να κλαίω», δηλώνει.
Σχετική ανταπόκριση μετέδωσε το πρακτορείο Ρόιτερ-αναδημοσιεύτηκε στην ισραηλινή ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Γεντιότ Αχρονότ» ynetnews,
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3562352,00.html
Ο Παλαιστίνιος δημοσιογράφος δήλωσε τη Δευτέρα από το νοσοκομείο ότι άντρες της ισραηλινής ασφάλειας τον κακοποίησαν και του έσπασαν τα πλευρά, καθώς επέστρεφε στο σπίτι του στην Γάζα μετά τη βράβευση του στην Βρετανία.
Ο Μοχάμεντ Ομέρ γράφει στην Washington Report και καταγγέλλει ότι τον έγδυσαν και ότι κρατήθηκε επί τέσσερις ώρες στην ελεγχόμενη από το Ισραήλ γέφυρα Άλενμπι όταν πέρασε από την Ιορδανία στην Δυτική όχθη στο δρόμο για την Γάζα στις 26 Ιουνίου.
«Ήθελαν να με ταπεινώσουν. Κατέρρευσα σε κλάματα…Έκανα εμετό δύο φορές και ο σφυγμός μου εξασθένησε δύο φορές», δηλώνει ο Ομέρ. «Με ρωτούσαν ανόητες ερωτήσεις για όσα είχα κάνει στη διάρκεια του ταξιδιού μου στο Λονδίνο και την Ευρώπη και με περιγελούσαν».
Ο 24χρονος Ομέρ έλαβε το βραβείο δημοσιογραφίας Martha Gellhorn, το οποίο δίνεται σε δημοσιογράφους που εκθέτουν την «καθεστωτική προπαγάνδα», σε τελετή που έγινε στο Λονδίνο στις 16 Ιουνίου.
Ο Ομέρ καταγγέλλει ότι στην γέφυρα Άλενμπι αναγκάστηκε από Ισραηλινό αξιωματικό να γδυθεί και να μείνει μόνο με τα εσώρουχα Δύο αξιωματικοί, όπως λέει, τον ανάγκασαν να πέσει στα πόδια, το πρόσωπο του να ακουμπήσει στο πάτωμα μπροστά στα μάτια άλλων επιβατών. Αφού έκανε εμετό και ο σφυγμός του είχε πέσει, το προσωπικό ασφαλείας του Ισραήλ κάλεσε παλαιστινιακό ασθενοφόρο να τον πάρει στο νοσοκομείο, κοντά στην Ιεριχώ, όπου ήλθε σε επαφή με Ολλανδούς διπλωμάτες, οι οποίοι τον είχαν βοηθήσει να φύγει για την Ευρώπη και οι οποίο τον βοήθησαν να περάσει τα ισραηλινά σύνορα για την Γάζα.
Εκεί εισήχθη σε νοσοκομείο, όπου οι γιατροί λένε ότι έχει υποστεί νευρικό κλονισμό και ότι έχει σπασμένα πλευρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: