Δευτέρα 23 Ιουνίου 2008

Νεότερα για την δράση των εποίκων


Συνεχίζονται οι περιοδείες της οργάνωσης «Σπάμε τη Σιωπή» στην Χεβρώνα στην κατεχόμενη δυτική όχθη. Η οργάνωση που έχει ιδρυθεί από βετεράνους στρατιώτες που έχουν υπηρετήσει στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, πραγματοποιεί εδώ και καιρό περιοδείες στην Χεβρώνα, με σκοπό να μάθει ο κόσμος τη συμπεριφορά των εποίκων προς τους Παλαιστινίους κατοίκους της πόλης.

Σε δελτίο τύπου της οργάνωσης επισημαίνεται ότι οι έποικοι κάνουν ότι μπορούν, με φραστικές απειλές, βρισιές, παρενοχλήσεις, πέταγμα αυγών ακόμη και άσκηση φυσικής βίας να παρεμποδίσουν τα μέλη της οργάνωσης να περιοδεύσουν.

Επιπλέον, αντί η τοπική ισραηλινή αστυνομία να επιβάλλει το νόμο και να προχωρήσει σε συλλήψεις εποίκων, έχει απαγορεύσει τις περιοδείες στην Χεβρώνα.

Από τον περασμένο Απρίλιο, δεν έχει επιτραπεί στην οργάνωση «Σπάμε τη Σιωπή» να εισέλθει στην πόλη, με διάφορες κάθε φορά αιτιολογίες, πότε το ότι είναι «κλειστή στρατιωτική ζώνη», «παρενόχληση της ειρήνης» η «παράνομη συγκέντρωση».

Στην παρακάτω διεύθυνση υπάρχει μικρό ρεπορτάζ από το ισραηλινό κανάλι 10, με αγγλικούς υπότιτλους.

http://www.youtube.com/watch?v=-TjUEH_3G6M

Παρά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ισραήλ που αποφάνθηκε ότι δεν υπάρχει λόγος να απαγορευτούν οι περιοδείες, η αστυνομία της Χεβρώνας συνεχίζει να επιτρέπει τις επιθέσεις των εποίκων κατά των στρατιωτών που περιοδεύουν. Ο επικεφαλής της αστυνομίας Αβισάϊ Πέλεγκ αποκάλεσε μάλιστα τους ακτιβιστές της οργάνωσης «ταραχοποιούς και εξτρεμιστές».

Σκηνές Γκουαντάναμο

Σκηνές που θυμίζουν Γκουάνταναμο αποκάλυψε έκθεση της Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων του Ισραήλ. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Χαάρετς», ο Ισραηλινός στρατός παραβιάζει κατ' επανάληψη τα δικαιώματα των παλαιστινίων κρατουμένων.

Στην έκθεση περιλαμβάνονται οι μαρτυρίες 90 Παλαιστινίων που έχουν κακοποιηθεί στη διάρκεια συλλήψεων μεταξύ Ιουνίου 2006 και Οκτωβρίου 2007.

«Οι παραβιάσεις αφορούν ακόμη και ανηλίκους, οι οποίοι προστατεύονται από ειδική νομοθεσία στο Ισραήλ και το διεθνές δίκαιο. Οι στρατιώτες δεν συμπεριφέρονται με προσοχή στους ανηλίκους και συχνά, όπως δείχνουν οι διάφορες αναφορές, εκμεταλλεύονται την αδυναμία τους», αναφέρει μεταξύ άλλων η έκθεση.

Τονίζεται ακόμη ότι ο στρατός χρησιμοποιεί συστηματικά σκυλιά στις διάφορες επιχειρήσεις του στην Δυτική όχθη από το 2000 και ότι η χρησιμοποίηση σκυλιών έχει στόχο να εκφοβίσει και να ταπεινώσει τους κρατούμενους, γιατί το σκυλί θεωρείται βρώμικο ζώο στην ισλαμική παράδοση.

Ο Αμπντάλαχ Ναμπούλσι από την Ναμπλούς δήλωσε ότι συνελήφθη τον Μάιο του 2007, τον έδεσαν, του έδεσαν τα μάτια και τον πέταξα κάτω στο πάτωμα στην καρότσα ενός φορτηγού.

« Μου έβαλαν ένα τεράστιο σκύλο στην πλάτη. Φώναξα να πάρουν το σκύλο μακριά μου αλλά οι στρατιώτες γέλαγαν και με κορόιδευαν», τονίζει. «Είμαστε μάρτυρες μίας απάνθρωπης συμπεριφοράς από τν πλευρά των στρατιωτών έναντι των κρατουμένων, απομονώνοντας τους από τον έξω κόσμο, συμπεριφερόμενοι βίαια απέναντι τους και αποκόβωντας τους από τις οικογένειες τους που είναι αβοήθητες όσον αφορά την κατάστασή τους», δηλώνει ο δόκτωρ Ισάϊ Μενουχίν, επικεφαλής της Επιτροπής Κατά των Βασανιστηρίων.

http://www.haaretz.com/hasen/spages/994837.html

Τραμπούκoι on camera

H ισραηλινή οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Μπετσαλέμ, μοίρασε πριν τρεις μήνες σε Παλαιστινίους της Δυτικής όχθης βιντεοκάμερες με σκοπό να καταγράφουν τις δεκάδες επιθέσεις που δέχονται από Ισραηλινούς τραμπούκους.

Πριν λίγο καιρό η Μούνα αλ-Ναγάτζα, 24 ωρών που ζει κοντά στον εβραϊκό οικισμό Σουσούγια στο νότιο τμήμα της δυτικής όχθης, κατέγραψε την επίθεση κατά του 57χρονου θείου της ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά καθώς και δύο ακόμη συγγενών της.

Λίγο πριν την επίθεση, τέσσερις μασκοφόροι άνδρες που βαστούσαν γκλομπ, πλησίασαν τους συγγενείς της. «Τους είδα να έρχονται από την κατεύθυνση του εβραϊκού οικισμού», λέει.

Οι άνδρες άρχισαν να κτυπούν τους συγγενείς της χωρίς οι κραυγές των θυμάτων να προκαλούν συγκίνηση. «Εκείνη τη στιγμή, σταμάτησα να φιλμάρω και έτρεξα να ζητήσω βοήθεια», θυμάται.

Η Μπετσαλέμ έχει μοιράσει 100 κάμερες από πέρυσι σε Παλαιστινίους της δυτικής όχθης. Σχετικό ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Χαάρετς»

http://www.haaretz.com/hasen/spages/993346.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: