Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2009

"Εμείς οι Εβραίοι" καταδικάζουμε*



Του ΜΩΥΣΗ ΛΙΤΣΗ

Εκκληση προς τους Ισραηλινούς στρατιώτες, να σταματήσουν τα εγκλήματα πολέμου, απευθύνουν είκοσι τέσσερις εβραϊκές και ισραηλινές οργανώσεις ειρήνης.

«Εμείς, Εβραίοι της διεθνούς κοινότητας, καλούμε τους Ισραηλινούς στρατιώτες να σηκώσουν τη Μαύρη Σημαία της Παρανομίας όσον αφορά τις επιχειρήσεις κατά του λαού της Γάζας», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανοικτή επιστολή που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή στην ισραηλινή εφημερίδα «Χαάρετς».

Η επιστολή είχε κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο ήδη από τις 7 Ιανουαρίου, μεσούσης της επιχείρησης «καυτό μολύβι» στη Λωρίδα της Γάζας. Πρόκειται για πρωτοβουλία των οργανώσεων «Αμερικανοί Εβραίοι για μια Δίκαιη Ειρήνη» και της αντίστοιχης ευρωπαϊκής, την οποία υπογράφουν περισσότερα από 800 άτομα από 39 χώρες του κόσμου, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

«Αρνούμαστε να μείνουμε σιωπηλοί, ενώ οι Ισραηλινοί ηγέτες αναγκάζουν τους Ισραηλινούς στρατιώτες να προβαίνουν σε εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας για τα οποία κάποια μέρα θα κληθούν να λογοδοτήσουν», τονίζεται στην επιστολή.

«Η εγκληματική αυτή δραστηριότητα δεν προωθεί με κανένα τρόπο την ασφάλεια και την ευημερία των Εβραίων. Αντιθέτως, από τη Σντερότ μέχρι το Σίδνεϊ, από την Ασκελόν έως το Αμστερνταμ, όλοι θα ωφεληθούμε όταν υπάρξει δικαιοσύνη για τους Παλαιστινίους», συνεχίζει η επιστολή και καταλήγει:

«Εμείς, μέλη της διεθνούς εβραϊκής κοινότητας, σας καλούμε, Ισραηλινοί στρατιώτες με συνείδηση, να σταματήσετε την πολεμική μηχανή του Ισραήλ, ενέργεια που μόνο εσείς μπορείτε και πρέπει να κάνετε».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα ισραηλινών εφημερίδων, τουλάχιστον οκτώ Ισραηλινοί έφεδροι αρνήθηκαν να πάρουν μέρος στις πρόσφατες επιχειρήσεις στη Γάζα, ενώ δεκάδες απόφοιτοι Λυκείου (αγόρια και κορίτσια), πριν ακόμη τα τελευταία γεγονότα, αρνήθηκαν να καταταγούν στον ισραηλινό στρατό, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συνεχιζόμενη κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών.

Το πλήρες κείμενο της ανοικτής επιστολής δημοσιεύεται στα αγγλικά στη διεύθυνση:
www.ajjp.org/campaigns/ViewOpenLetter.php.

Το κείμενο όπως δημοσιεύτηκε στα εβραϊκά στην ισραηλινή εφημερίδα «Χαάρετς» στην διεύθυνση:

www.ajjp.org/campaigns/OpenLetterPublished.pdf.

*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» στις 26/01/2009

http://www.enet.gr/online/online_text/c=111,id=74908492

















2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

αγαπημενε φιλε της νιοτης μου,
δεν θα μπορουσα να συμφωνησω περισσοτερο μαζι σου.μου κανει μεγαλη εντυπωση το γεγονος οτι οι κοινονητες παγκοσμιως θεωρουν φυσιολογικο να υποστηριξουν αυτον τον ανηθικο πολεμο.
το απολυτο θρασος ηρθε εν ειδει επιστολης απο το keren hayesod,το οποιο μας ζητουσε χρηματα για το κτισιμο καταφυγιων στο ισραηλ.και αυτο την περιοδο των πιο σκληρων επιθεσεων κατα των αραβων.
θυμωσα τοσο πολυ που εστειλα ενα e-mail ,ισως περισσοτερο αποτομο απ'οτι ειναι του χαρακτηρα μου να φερομαι.εβαλαν καποιον ελληνοεβραιο συμβουλο του keren hayesod να μου απαντησει και να με πεισει οτι οντως χρειαζονται τα χρηματα γι'αυτον τον σκοπο.τι να πω?μεγαλη απογοητευση.balagan gadol.
με φιλικους χαιρετισμους
σοφη κωστη

Μωυσής Λίτσης είπε...

Αγαπημένη μου Σόφη μεγάλη χαρά που σε συναντώ στο Blog(είχαμε την κουβέντα σου πολλές φορές με την Λουίζα), επικοινώνησε όποτε μπορείς στο τηλέφωνο της Ελευθεροτυπίας(210-9296141).
Μπράβο για το mail, αγανάκτησα εξίσου ιδίως με την επόμενη επιστολή που μπορεί να πήρες για επικείμενη επίσκεψη ισραηλινού στρατιωτικού. Καιρίς να κάνουμ εκάτι ως Εβραίοι μα πάνω από όλα ως ανθρωποι. Φιλιά

Μωυσής