Ισραηλινοί ακροδεξιοί επιτέθηκαν με χειροβομβίδα καπνού κατά ειρηνιστών στη διαδήλωση που έγινε το Σάββατο 05/06/ σε κεντρική πλατεία του Τελ-Αβίβ.
Ακροδεξιοί επιτέθηκαν με χειροβομβίδα καπνού καταμεσής της συγκέντρωσης των διαδηλωτών, με σκοπό να προκαλέσουν πανικό και να διαλύσουν τη συγκέντρωση. Οι διαδηλωτές ευτυχώς δεν πανικοβλήθηκαν, κανείς δεν τράπηκε σε φυγή και ο ομιλητής συνέχισε να μιλά από το βήμα, ακόμη και όταν ο καπνός έφθασε μέχρι εκεί. Στο κοινό υπήρχαν και πολλά παιδιά.
Μισή ώρα αργότερα, μία δεκάδα ακροδεξιών επιτέθηκε κατά του 86χρονου ιδρυτή της κίνησης «Γκους Σαλόμ» Ούρι Αβνέρι, τη στιγμή που κατέβαινε από το βήμα για να συναντήσει τη σύζυγό του και άλλους ακτιβιστές. Ο Αβνέρι μόλις μπήκε σε ταξί, όταν μία συμμορία ακροδεξιών του επιτέθηκε και επιχείρησε να τον βγάλει έξω από το αυτοκίνητο. Στην κρίσιμη η στιγμή έφθασε η αστυνομία και χάρη στην παρέμβαση της κατάφερε το όχημα να φύγει. Ο εκπρόσωπος της «Γκους Σαλόμ» δήλωσε: «Αυτοί οι δειλοί δεν τόλμησαν να μας επιτεθούν όταν ήμασταν πολλοί, αλλά το έπαιξαν ήρωες όταν πέτυχαν τον Αβνέρι μόνο του». Το περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στο Τελ-Αβίβ στην οποία μετείχαν περισσότερα από 10.000 άτομα. Η διαδήλωση ήταν μία από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών και μετείχαν σε αυτήν όλες οι τάσεις του κινήματος ειρήνης, από την «Γκους Σαλόμ» και το «Χαντάς»(σ.σ. μετωπικό σχήμα του ΚΚ Ισραήλ) μέχρι το «Ειρήνη Τώρα» και το «Μέρετς»(σ.σ. κόμμα της σιωνιστικής αριστεράς).
«Η βία των δεξιών είναι άμεσο αποτέλεσμα της πλύσης εγκεφάλου, που γινόταν όλη την προηγούμενη εβδομάδα», σχολίασε ο Αβνέρι. «Μία τεράστια προπαγανδιστική μηχανή υποκινούσε το κοινό ώστε να καλύψει τα τεράστια λάθη της πολιτικής και στρατιωτικής μας ηγεσίας, λάθη που γίνονται χειρότερα μέρα με τη μέρα».
Δεν είναι η πρώτη φορά που η ισραηλινή δεξιά και ακροδεξιά προβαίνει σε προκλητικές ενέργειες κατά ειρηνιστών. Το 1983 ακροδεξιοί πέταξαν χειροβομβίδα κατά διαδήλωσης ειρηνιστών στην Ιερουσαλήμ, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο 35χρονος καθηγητής, Emil Grunzweig μέλος του κινήματος «Ειρήνη Τώρα», ο θάνατος του οποίου έγινε σύμβολο για το στρατόπεδο της ειρήνης στο Ισραήλ.
Πηγές:
http://zope.gush-shalom.org/index_en.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου