Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Σοβαρός τραυματισμός Εβραίας ακτιβίστριας


Η Emily Henochowicz έχασε ένα μάτι στη διάρκεια διαδήλωσης στο σημείο ελέγχου στην Qalandiyah μετά τη ρήψη δακρυγόνου. Η Emily Henochowicz είναι αμερικανοεβραία καλλιτέχνης και ο πατέρας της έχει ζήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα στο Ισραήλ. Την ώρα που υποτίθεται ότι το Ισραήλ αποτελεί "καταφύγιο" και "προστασία" των απανταχού Εβραίων από τον αντισημιτισμό, Εβραία διαδηλώτρια τραυματίζεται σοβαρά από τον ισραηλινό στρατό, καταρρίπτοντας έναν ακόμη από τους θεμελιώδεις μύθους. Άλλωστε κατ΄επανάληψη αριστεροί και αναρχικοί ισραηλινοί έχουν δεχτεί πλαστικές σφαίρες σε ανάλογες διαδηλώσεις.



Του Chaim Levinson *


H Emily Henochowicz επέστρεψε το Σάββατο βράδυ στο Ποτομάκ, στο Μέρυλαντ, όπου αναρρώνει μετά την απώλεια του ενός ματιού της σε διαδήλωση στο σημείο ελέγχου στην Qalandiyah, μετά τη ρήψη δακρυγόνου.
Η Henochowicz είναι Εβραία και ο πατέρας της, που αυτή τη στιγμή είναι γιατρός στις ΗΠΑ αφότου έζησε στο Ισραήλ, είναι γιός επιζώντων του Ολοκαυτώματος. Η οικογένεια έχει επισκεφτεί το Ισραήλ στο παρελθόν.
«Τα συναισθήματά της είναι από αισιοδοξία έως λύπη», δηλώνει στην Χαάρετς, η μητέρα της Henochowiczs Shelly Kreitman. «Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν σταμάτησε να αγαπά το Ισραήλ για όσα συνέβησαν. Τονίζει ότι δεν θα πρέπει να αποτελέσει δικαιολογία για να γίνει κάποιος αντισημίτης ή αντί-σιωνιστής».
Η Kreitman δήλωσε ότι ήταν πρωί στις ΗΠΑ όταν είδαν στις ειδήσεις ότι ένας στολίσκος επρόκειτο να πλησιάσει την Γάζα. Τηλεφώνησαν στην κόρη τους για να την προειδοποιήσουν να μην μετάσχει σε διαδηλώσεις, οι οποίες θα ήταν επικίνδυνες.
Κατάφεραν να την πετύχουν τελικά στο κινητό, όταν βρισκόταν ήδη στο νοσοκομείο. Η Kreitman δηλώνει ότι η κόρη τους είπε ότι επρόκειτο να χειρουργηθεί, ότι ήταν καλά αλλά επρόκειτο να χάσει το ένα μάτι. «Πήγε στη διαδήλωση να διαμαρτυρηθεί για την επιδρομή στον στολίσκο», είπε η Kreitman. «Δεν είναι δυνατό κορίτσι, είναι καλλιτέχνης και σήκωσε μια σημαία και με τα δύο της χέρια».
« Να λέει κανείς ότι πέταξε κάτι είναι απλά ψέμα. Ο ισχυρισμός ότι το δακρυγόνο χτύπησε πρώτα τον τοίχο είναι απολύτως ψέμα. Το λέω γιατί είδα το βίντεο και έχω επιβεβαίωση από τους γιατρούς ότι κτυπήθηκε κατευθείαν γιατί υπάρχουν εγκαύματα στο πρόσωπό της από το δακρυγόνο».


*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Χαάρετς στις 09/06/2010
http://www.haaretz.com/print-edition/news/mother-says-daughter-still-loves-israel-despite-losing-eye-at-protest-1.295002



Δεν υπάρχουν σχόλια: